ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ МАЛЕ МАТУРЕ: На овој платформи ће бити објављени подаци о завршном испиту

Novosti online

25. 06. 2021. у 11:57

ОВЕ године, Влада РС и Министарство просвете, науке и технолошког развоја уз подршку Канцеларије за еУправу и Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања наставили су унапређење процеса спровођења завршног испита за ученике основних школа.

ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ МАЛЕ МАТУРЕ: На овој платформи ће бити објављени подаци о завршном испиту

Фото: К. Михајловић

Испит полаже преко 68.000 ученика, а прелиминарни резултати ће бити објављени 27. јуна од 10ч на порталу www.mojasrednjaskola.gov.rs. Да подсетимо, ове године је први пут пуштена у функцију ова платформа која на једном месту родитељима омогућава да електронски обаве све активности у правцу завршетка основне и уписа у средњу школу своје деце.

Родитељи су могли електронски да поднесу пријаву за пријемне испите, као и да стекну увид у резултате пријемних испита, а на истој веб адреси ће моћи да виде прелиминарне резултате завршног испита. Први пут ове године ће родитељи моћи да поднесу и жалбе електронским путем на истој платформи, а увид у коначне резултате ће имати 2. јула од 8ч.

Претходне године је по први пут успостављен систем реализације завршног испита који је дигитализован у свим процесима који се тичу припреме, прегледања и обраде тестова.

По угледу на претходну школску годину, дистрибуција тестова се врши у сарадњи са Поштом Србије и МУП-ом, а тестови се након завршетка скенирају на 11 пунктова и дигитално шаљу у систем на прегледање.

Софтвер, који је прошле године направљен специфично за ову намену, ове године је значајно унапређен у складу са искуствима наставника који су вршили прегледање. Питања затвореног типа се прегледају аутоматски, а питања отвореног типа софтвер шаље овлашћеним наставницима да прегледају путем рачунара. Наставници не знају чији тест прегледају, а свако отворено питање се шаље на преглед код два наставника како би се обезбедила непристрасност и избегле се евентуалне грешке.

Првог дана овогодишњег завршног испита, у прегледање матерњег теста је било укључено 1.800 наставника, што представља значајно смањење у односу на године када је прегледање вршено ручно у школама. Такође, с обзиром да је шифрирање тестова комплетно дигитализовано, престала је потреба за ангажовањем многобројних шифраната који су тај посао обављали раније.

Иновираним поступком се постиже максимална транспарентност и објективност у прегледању тестова, а значајно се смањује време које наставници треба да утроше за прегледање. Највише користи од ових промена имају ученици и њихови родитељи јер могу бити сигурни да су сва деца имала једнак третман у процесу прегледања, а увид у све резултате могу стећи и евентуалне жалбе могу поднети на новој јединственој платформи креираној управо за њих.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)