ИСПОВЕСТИ ЖРТВИ СЕКСУАЛНОГ НАСИЉА У ПЕТНИЦИ: Сликао нас је голе, малтретирао и вређао

Novosti online

24. 06. 2021. у 14:13

НЕДЕЉНИК Време објавио је исповести пет жртава које су у периоду од 2003. до 2014. искусиле сексуално насиље од истог злостављача у Истраживачкој станици Петница, као и лично извињење бившег директора Вигора Мајића жртвама насиља у Петници.

ИСПОВЕСТИ ЖРТВИ СЕКСУАЛНОГ НАСИЉА У ПЕТНИЦИ: Сликао нас је голе, малтретирао и вређао

Фото: Д. Миловановић

Како су испричале жртве све су познавале злостављача, а наводно је био је задужен да прегледа радове који су полазници и полазнице писали током семинара и Летње научне школе у Петници. Жене које су се огласиле као његове жртве описале су га на идентичан начин: био је чудан и мрачан, често груб и циничан, али је има харизму због које су многи волели да буду друштву. Уводио их је у свет џеза, филмова Андреја Тарковског.

Организовао је седељке на којима се окупља кул екипа. И многи су желели да се нађу у његовом кругу одабраних. Увек је ту било много вина, што је тинеџерима и адолесцентима имало додатну чар. Апсолутно сви са којима је "Време" разговарало, и званично и незванично кажу да су знали да С. фотографише девојке.

Прва саговорница "Времена" каже да је у време када се њен случај догодио у Петници било прилично уобичајно и нормално да се фотографије гледају на седељкама познатим као "блеја са С."

Додаје и да се осећала посебно јер јој је С. указао такво поверење. Међутим: "Нисам желела наге слике, али мислила сам да је то услов да будем део кул екипе.

С. је фотографисао још једном: Провели смо неколико сати у шетњи око Станице када ме је С. фотографисао обучену и са танким прозирним материјалом преко нагог тела. Страховала сам да ће неко наићи, било ме је срамота...Само сам желела да се то што пре заврши и да идемо из шуме.

Друга саговорница "Времена" описује да је прошла кроз стандардни образац образац који је С. примењивао за врбовање девојака којима је прегледао научне радове.

- Први пут сам га видела са 15 година када ми је сређивао рад. Знала сам да слика полазнице, да су понекад на сликама голе и да у Петници влада некакво уверење да треба да ти буде част ако ти понуди да се сликаш - наводи она.

- У Петници влада уверење да треба да ти буде част ако ти понуди да се сликаш. Док прегледа рад, ти си затворена с њим у том ћумезу у ком живи, наизменично те хвали и прича ти да си глупа. Онда у паузи узме фотоапарат. Ако кажеш да нећеш, прети да ти неће објавити рад - говори једна од полазница и додаје да је њој било "представљено као да је нормално" да С. фотографише децу.

Лета 2014, једна од полазница одлази код С. и он је тера да пије алкохол, прети јој да скине брусхалтер, покушава насилно да јој смакне бретелу мајице. Постоје фотографије на којима ова девојка склупчана плаче на столици. Коначно је побегла и завриштала, што је алармирало околину и довело до првих покушаја да се деца заштите. Реаговао је Томица Мишљеновић, тадашњи руководилац семинара биологије, и обавестио управу. Тада долази информација да је са С. разговарано и да се "неприхватљива ситуација више неће поновити". Мишљеновић каже да је тада својим полазницима увео праксу да се код С. одлази само у групи. То су урадили још неки руководиоци програма, али не сви.

Деца су се поверавала једна другима, и на све начине се довијала како не би ишла код С. сама. Једна саговорница наводи да му је казала да она воли да фотографише, након чега ју је брутално вређао и терао је да му пере судове, а онда да из једне од прљавих чаша пије. Друга девојка наводи да је морала код њега и да је тражила другарима да после сат и по времена закуцају на врата, да кажу да је стигао лек који мора да попије одмах јер се претходног дана повредила, пише Време.

Једну од полазница С. је позвао на вино, отишла је с дечком. Када је дечко отишао да спава, С. је извређао, да је занима само с*кс, све време је терајући да пије.

- Говорио је да мора да ме казни. Натерао ме да се скинем, говорио ми које позе да заузимам. Све време ме присиљавао да пијем, пролила сам вино по себи у једном тренутку. Натерао ме да одем да се туширам, и гледао ме док сам се туширала. Онда ме је опет полио вином и отерао на туширање. Тек када је мој дечко почео да се буди, престао је - испричала је она.

Наредне године, ова девојка долази у Петницу у намери да се расправи са С., од којег добија "тужну причу о жени, ратишту, деци". Ту прави паузу у причи. Касније га среће, препречивао јој је пут и ситуација је била претећа, али је од њега добила УСБ стик са својим сликама.

- Видела сам све фотографије. Оне за које сам знала када су настале, и фотографије себе без свести. Потпуно голе. Стављао је на мене јабуке, тканине, премештао моје тело у разне позе - прича она и додаје да су те слике настале када је дошла код њега да разговарају. Само нагађа како је остала без свести, да ли због алкохола или јаког анксиозног напада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)