ОТМИЦА ДОКТОРА АНДРИЈЕ ТОМАНОВИЋА: Овако су албански екстренисти '99 са радног места извршили страшан злочин

Д. Зечевић

24. 06. 2021. у 12:33

НА данашњи дан 1999.-те године албански екстремисти отели су др Андрију Томановића, начелника Хирушке клинике КБЦ-а у Приштини, редовног професора Медицинског факултета Универзитета у Приштини, члана Међународног удружења хирурга и потпредседника Црвеног крста Косова и Метохије.

ОТМИЦА ДОКТОРА АНДРИЈЕ ТОМАНОВИЋА: Овако су албански екстренисти 99 са радног места извршили страшан злочин

ФОТО: Д. Зечевић

Др Томановић је отет са радног места на Хирушкој клиници, где је радио пуних тридесет и шест година.

- Датум његове отмице обележава се као Дан убијених и отетих здравствених радника на Косову и Метохији, у периоду од 1998. до 2000. године.У том периоду отети су или убијени "Усправни људи": др Јосиф Васић, Миле Вуксановић, Стамен Генев, др Златоје Глигоријевић, Светомир Микић, Борислав Павић, Душко Патрногић, др Небојша Петковић, др Александар Станојевић, Александар Тодоровски, др Андрија Томановић, др Ђорђе Тошковић и Димитрије Шабић-истиче се у саопштењу за јавност Канцеларије за Косово и Метохију и додаје да су сви поменути здравствени рандици били  хуманисти, пожртвовани, одговорни и племенити људи, одани својим етичким и професионалним принципима и Хипократовој заклетви, лекари који су бринули о здрављу и животима грађана на Косову и Метохији, без обзира на њихову веру и нацију. Били су спона између Срба и Албанаца, које су без разлике лечили, а њиховим отмицама и убиствима неко је желео и да те везе заувек прекине.

- Злочини над српским здравственим радницима на Косову и Метохији нису расветљени, нити су злочинци пронађени и приведени правди, што само потврђује чињеницу да је правда за српски народ на Косову и Метохији и даље недостижна -опимињу из Канцеларије за КиМ и додају да су заташкавање злочина и напори Приштине да се они препусте забораву, велика  препрека успостављању трајног мира и међунационалног поверења.

- Зато је наша дужност да, одлучно и без одустајања, захтевамо од правосуђа привремених институција у Приштини и представника међународних организација на Косову и Метохији да не затварају очи пред злочинима и да у име човечности и будућности престану да занемарују и заташкавају отмице и убиства српских здравствених радника, али и све друге нерасветљене случајеве-закључује се у саопштењу за јавност Канцеларије за Косово и Меотхију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)