СВИ ПРАВЕ ОВУ ОПАСНУ ГРЕШКУ КАД ЈЕ ВРУЋИНА: Доктрока Нада Мацура објаснила због чега ће нам само бити још горе

Новости онлајн

23. 06. 2021. у 10:26

ДР Нада Мацура дала је у Јутарњем програму Прве савете како да преживимо врућину и очувамо здравље.

СВИ ПРАВЕ ОВУ ОПАСНУ ГРЕШКУ КАД ЈЕ ВРУЋИНА: Доктрока Нада Мацура објаснила због чега ће нам само бити још горе

Фото: Принтсцреен

Током врелих дана, какви нас по временској прогнози очекују, важно је да се облачимо лагано и да једемо нискокалоричну храну, рекла је др Мацура.

- Осим одевања, посни сир, салата, риба, права медитеранска исхрана се сада саветује. Прилагодите своју исхрану временским приликама, да не би ослобађали превелику енергију, она даље води у знојење и код срчаних болесника може врло лако пореметити ритам срца - рекла је она.

- Скала од притиска, пулса до терморегулационог система, може да откаже. Морамо јести лагану храну, нека буде нискокалорична. Они који раде напољу, зноје се, ту је и висина проблем, за безбедност се брине послодавац, али они морају да узимају два до три литра течности, и носе заштитну опрему. Врло честе паузе се морају правити у раду - рекла је она.

Када не би требало да будемо напољу?

- Ја сам прва почела тим саветима да се бавим, од десет до 17 часова немојте напоље. Знам да то није реално, људи морају на посао, у продавницу... Носите дуге рукаве да бисте избегли директно Сунчево зрачење. У јуну није забележена овако висока температура годинама, најгоре је хроничним болесницима, астматичарима и срчаним болесницима - рекла је др Мацура.

Врућина носи и неспавање, и друге тегобе, а др Нада каже да је Хитна помоћ имала и пуне руке посла због људи у алкохолисаном стању.

- Алкохолисане особе су биле баш бројне. Не утиче врућина на то да ли ћемо се брзо напити, већ по врућини претерујемо у количини. Попијемо више пива, ако иначе пијемо пиво, не верујем да неко по овој врућини потеже жестину. На селу се пије ракијица уз кафу, али на селу је лакше, нема толико скучености, има хладовине и простора. Ако немате клима уређај, хладовина је једино решење - рекла је она.

Особе које имају вишак килограма, теже ће поднети врућину, подсетила је др Мацура.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)