ПОДАЦИ ЈОШ МАЊЕ ДОСТУПНИ: У процедури измене Закона о доступности информација од јавног значаја, стижу бројне примедбе

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

23. 06. 2021. у 11:00

НАЦРТ Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, о ком је завршена јавна расправа, битно угрожава већ достигнути ниво права, сматра 15 организација цивилног друштва, окупљених у Коалицију за слободу приступа информацијама.

ПОДАЦИ ЈОШ МАЊЕ ДОСТУПНИ: У процедури измене Закона о доступности информација од јавног значаја, стижу бројне примедбе

Прошле године било 5.000 прекршајних захтева / Фото Ж. Кнежевић

Зато ће примедбе и предлоге послати Радној групи Министарства државне управе и локалне самоуправе.

- Реаговали смо нпр. на члан којим се изузимају политичке странке и верске заједнице из круга обвезника Закона, односно оних који морају да пруже информације. Не мислимо да су добра ни нова ограничења која се уводе, па орган може да ускрати информацију тражиоцу ако би се давањем угрозио положај на тржишту друштава капитала или се повредио пословни интерес - кажу у Коалицији.

Њихов документ садржи и сугестије за превазилажење проблема који су се показали у досадашњој примени Закона, попут извршења повереникових решења. Повереник Милан Мариновић, члан Радне групе за израду овог нацрта, каже да повереник њиме добија нова овлашћења. Он ће сада моћи да издаје прекршајни налог за тотално непоступање по захтеву за пружање информација.

- Показало се да се 65 до 80 одсто грађана обраћа Канцеларији повереника због ћутања администрације, па је ово крупна новина. Такође, повереник ће, уместо управне инспекције, подносити захтеве за покретање прекршајног поступка. Од 5.000 прекршајних захтева прошле године, управна инспекција није поднела буквално ниједан - каже Мариновић.

ЗЛОУПОТРЕБЕ

Пронађен је и механизам да се спрече злоупотребе. До сада је било мноштво случајева да информације буду тражене само да би могао да се покрене прекршајни поступак ако надлежни не одговоре и да се на конто трошкова судског поступка узме новац. Сада је обавезна жалба поверенику пре покретања поступка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)