ИЗ СВЕМИРА ПРАВО У СРБИЈУ: Руски космонаути су се дружили децом оболелом од рака

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

22. 06. 2021. у 20:15

РУСКИ космонаути Сергеј Куд-Сверчков и Анастасја Степановна, који се налазе у посети нашој земљи, у уторак су се срели најпре са председником Србије Александром Вучићем, а потом и са децом оболелом од рака, у ПТТ музеју у Београду.

ИЗ СВЕМИРА ПРАВО У СРБИЈУ: Руски космонаути су се дружили децом оболелом од рака

Астронаути учествовали у ликовној радионици са децом оболелом од рака / Фото Пошта Србије

- Руски астронаут Сергеј Куд-Сверчков је провео 185 дана у орбити и након тога прво је дошао у посету Србији. Он са својим тимом обилази и децу оболелу од рака. Хвала на хуманости и пажњи коју пружате најмлађим пацијентима - написао је председник Вучић на инстаграм-профилу "buducnostsrbijeav".

Након разговора са председником Вучићем, "Пошта Србије" је организовала дружење астронаута са малишанима оболелим од рака, који су у организацији Фондације "Заједно за младе - проф. др Даница Грујичић", као аутори 34 цртежа, учествовали у међународном програму Државне корпорације Руске Федерације за космичке активности "Роскосмос" и руске добротворне организације "Јунити", која пружа психолошку подршку онколошким болесницима.

У оквиру овог програма, радови малишана из Србије, уз радове деце из још девет земаља, нашли су се на оделима космонаута, под називом "Сањар", будући да су деца цртала своје снове и жеље. Централни цртеж, како нам је речено у Фондацији "Заједно за младе", била је птичица, коју је нацртао седмогодишњи Коста из Србије. Руски космонаути однели су ова одела 9. априла на Међународну свемирску станицу, где их је дочекао Сергеј Куд-Сверчков. Он је у свемиру боравио од октобра прошле године до 17. априла.

Куд-Сверчков и Анастасија Степановна, иначе истраживач при Руској академији наука, током дружења са малишанима у ПТТ музеју, реализовали су радионицу арт терапије по програму организације "Јунити", чији су обоје амбасадори. За ту прилику из Русије су донели специјалну дидактичку опрему, а на крају радионице малишанима су поделили дипломе.

Како кажу у Фондацији "Заједно за младе", нови дечји цртежи, нацртани током дружења, овога пута биће одштампани на ракети која ће их понети приликом следећег лета у свемир.

Пре радионице, астронаути су били гости Зорана Ђорђевића, в. д. директора ЈП "Пошта", и поклонили му фотографију свемирске летeлице којом су претходни цртежи однети на свемирску станицу. Ђорђевић је истакао да се "Пошта", као друштвено одговорна компанија, бори за бољи положај не само својих запослених, већ и свих грађана Србије, нарочито осетљивих друштвених група.

- Посебно нас радује јер је учешће деце из Србије оболеле од рака у међународном пројекту руске организације "Јунити" и "Роскосмоса", позитивно утицало на њихово здравствено стање. Срећни смо што смо, као организатор ове посете космонаута, добили прилику да пружимо додатни допринос кроз дружења малих хероја са херојима модерног доба - изјавио је Ђорђевић.

 Фото Пошта Србије

Сергеј Куд-Сверчков нагласио је да је Србија прва земља коју је посетио откад је слетео у Русију.

- Дошли смо да прикупимо снове које су деца нацртала и да их проследимо у свемир. Почаствовани смо што нас је прво примио председник Вучић - рекао је Куд-Сверчков.

Његова колегиница Анастасија Степановна се спрема да полети на Марс.

- Увек кад сам на оваквом месту добијам додатну потврду да су деца јача од нас, да светлим очима гледају у будућност, да имају снаге, а на нама је да их подржимо и објаснимо им да не постоји сан који не може да се оствари - каже Степановна.

ИЗЛОЖБА

КОСМОНАУТИ ће 25. јуна у ПТТ музеју свечано затворити изложбу "Српска и руска филателија о космосу," коју је "Пошта" организовала поводом 60 година од првог лета човека у космос. Како сазнајемо, гости из Русије, у среду би требало да посете Нови Сад, а током боравка у нашој земљи oбићи ће и Мећавник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)