МАЛА МАТУРА "ОД А ДО Ш": Онлајн градиво мучи осмаке

Љ. Бегенишић

20. 06. 2021. у 08:00

ДОК осмаци ужурбано приводе крају припреме за један од најважнијих задатака у животу - полагање мале матуре - просветне власти тврде да је, што се њих тиче, све спремно и поручују да ниједне грешке не сме да буде.

МАЛА МАТУРА ОД А ДО Ш: Онлајн градиво мучи осмаке

Фото Милена Анђела

До завршног испита остала су три дана - у среду је тест из српског језика, у четвртак испит из математике, а комбиновани тест (историја, географија, хемија, биологија и физика) у петак.

- Завршни испит полагаће више од 68.000 ученика. Не сме да нам се деси ниједна грешка. И не сме бити пропуста који ће на било који начин угрозити читав процес, а за који је одговоран људски фактор. Наш заједнички циљ је да га организујемо на најбољи могући начин - поручио је министар просвете Бранко Ружић и најавио драстичне казне за евентуалне пропусте у организацији и спровођењу завршног испита.

Из Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања који је припремао материјал за малу матуру поручују да су тестови спремни и "под кључем".

- Штампање тестова је завршено, они су запаковани и похрањени у заштићеној зони у Заводу - каже нам директор ове институције Бранислав Ранђеловић.

 

Када је реч о безбедности тестова, Ранђеловић нас уверава да нема разлога за бригу јер је безбедност подигнута на много виши степен него претходних година, а понајвише тиме што у цео процес више није инволвирана екстерна штампарија.

- И у време када су тестови "проваљивани" није било "цурења" нити икаквих проблема у оквиру образовног система, већ у екстерним штампаријама, што је сада искључено пошто се тестови штампају у штампарији Завода - подсећа он.

И док надлежни брину своје бриге, деца обнављају градиво које су прешли у последње четири године из седам предмета, жале се да им је тешко и да не знају одакле да почну.

Тако осмакиња Лена М. каже да јој је најтеже да се припреми за комбиновани тест јер треба да обнови све што су учили четири године из пет предмета. Њој је тешко и градиво из другог полугодишта седмог разреда које је обрађивано током онлајн наставе.

Фото Милена Анђела

- Ту материју нисмо савладали како треба, па морамо да учимо изпочетка - каже Лена.

Она, иначе, жели да упише Пету гимназију и иде на припремну наставу у школи, а охрабрена је резултатом који је постигла на пробној малој матури.

Њена вршњакиња З. И. понавља комплетно градиво из свих седам предмета, учи код куће, али узима и приватне часове из математике.

- Спремам све - из математике: једначине, неједначине, призму, пирамиду, из српског језика: писце и њихова дела, граматику... Имам збирке задатака од 2011. до прошле године и мој утисак је да је најтеже задатке имала претходна генерација, иако су друго полугодиште наставу похађали у ванредним околностима - каже нам ова девојчица која, иначе, жели да упише Архитектонску школу.

Надлежни, међутим, тврде да ће питања бити прилагођена ванредним околностима.

- Питања ће бити у потпуности у складу са прописима и стандардима, али у извесној мери прилагођена, како матуранти из ове "пандемијске" школске године не би били оштећени у односу на матуранте из претходних или из следећих школских година - уверава нас Бранислав Ранђеловић. - Један од начина за својеврсно олакшавање тестова је, рецимо, затварање већег броја питања, а то је избор од понуђених одговора.

Фото Милена Анђела

И као и увек, уз децу велики стрес трпе и родитељи.

- Моје дете не зна одакле да почне, мора да спреми градиво од петог до осмог разреда из седам предмета - каже Данијела М., мајка једне осмакиње и будуће гимназијалке. - Матурски испит доноси само велики стрес деци, поготово ове године, јер су целу годину и по наставу похађали у ванредним околностима. Ми не знамо колико су они савладали градиво путем онлајн наставе. И оно што знају, под оволиким притиском и очекивањима која су им наметнута, питање је да ли ће умети да примене на матури.

Ова мајка сматра да би требало озбиљно размислити о потпуном укидању матурског испита, јер ионако је деце мало, школе су све празније, и можда би сврсисходније било уложити труд и енергију у побољшање квалитета онога што уче током осам година, а не на стресна тестирања.

Фото Милена Анђела

Иначе, на основу успеха из средње школе ђаци могу максимално да остваре 60 бодова, док на три теста могу да имају 40 бодова. Тестови из српског и математике носе по 13 бодова, комбиновани тест 14 бодова. Бодују се и резултати са републичких и међународних такмичења. За освојено прво место на међународном такмичењу добијају 12 бодова, друго место десет, а треће осам бодова. За прво место на републичком такмичењу предвиђено је шест бодова, за друго четири, а за треће два бода.

ЗАДАТКЕ ПРЕВОЗЕ ПОШТОМ

БРАНИСЛАВ Ранђеловић наводи да ће тестови бити однети из Завода 22. јуна, дакле дан пре првог теста на завршном испиту.

- За слање тестова до пунктова користе се возила "Поште Србије", а од тог тренутка надаље, цео преостали део процеса у потпуности води Минситарство, школске управе и школе. Колико ја знам, даље је за скенирање и бодовање задужен ФОН - каже Ранђеловић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)