"ВАКЦИНИШИ СЕ И МОЖЕШ НА ФЕСТИВАЛ" Радојичић: Бројеви стабилни, али вакцинација једино решење

Танјуг

18. 06. 2021. у 17:16

ГРАДОНАЧЕЛНИК Београда Зоран Радојичић рекао је гостујући на каналу Еуронеwс да ће лето пред нама сигурно проћи у опуштенијој атмосфери када је реч о пандемији вируса корона, али и нагласио да се сви морају придржавати мера које је прописао Кризни штаб како на би дошло до погоршања ситуације почетком јесени.

ВАКЦИНИШИ СЕ И МОЖЕШ НА ФЕСТИВАЛ Радојичић: Бројеви стабилни, али вакцинација једино решење

ФОТО: Беоинфо

Говорећи о организацији фестивала, музичких и других манифестација, градоначелник је истакао да ће ове године у Србији и Београду бити фестивала, као и да разуме потребу младих људи за што скоријим повратком у оквире нормалног живота.

- Бројке које су у овом тренутку актуелне говоре о томе да ће лето сигурно бити боље него што је била читава година. Бројеви новозаражених на дневном нивоу довољан су доказ да је могуће организовати фестивале и друге манифестације, али под јасним условима које дефинише Кризни штаб - казао је градоначелник.

Наравно, додао је, да млади људи желе дружење и контакт са својим вршњацима и сада ће имати шансу да се врате уобичајеним животним токовима.

- Са друге стране, организација оваквих догађаја важна је и за привреду, јер велики број људи финансијски зависи од тих послова, директно или индиректно. Морамо стално имати на уму да се приближава јесен и да у овом тренутку не можемо да кажемо каква ће ситуација бити за неколико месеци. Тренутно имамо јасну ситуацију са стабилним бројкама и то је Кризном штабу дало за право да донесе одлуке које се тичу попуштања мера - рекао је Радојичић.

Он је додао да смо током пандемије научили да се сви евентуално ризични видови понашања рефлектују на број заражених око две недеље касније.

- Не очекујем да доношење оваквих мера краткорочно може да утиче на евентуални пораст броја заражених, али морамо да будемо опрезни, да наставимо са процесом вакцинације и тестирања - поручио је.

Према његовим речима, две кључне ствари за младе који желе да посете неки фестивал биће потврда о вакцинацији или ПЦР тест.

- Вакцинација младих још увек није дала задовољавајуће бројке и овом приликом их позивам да се вакцинишу. Мислим да је јако важно да стручњаци разговарају са младим и разјасне им све евентуалне нејасноће. Желимо да их мотивишемо да се вакцинишу, а Град Београд и ту стоји на располагању јер је вакцинација могућа у 18 градских домова здравља - казао је Радојичић.

Навео је и да је аутобус за вакцинацију свакодневно у другом приградском насељу.

Градоначелник је подсетио да је до сада у Београду 52 одсто становништва примило макар прву дозу вакцине, док је ревакцинисано више од 48 одсто људи.

- Надам се да ћемо током викенда достићи једну од толико жел?ених бројки, а то је 50 одсто ревакцинисаних. Уколико на број од 50 одсто додамо око 10 одсто оних који су стекли имунитет и прележали инфекцију вирусом корона, добијамо збирних 60 одсто. Када су у питању људи до 49 година, проценат вакцинисаних је испод 40 одсто и мислим да смо у периоду када је поново потребно мотивисати млађе људе и разговарати са њима. Разумљиво је да по уласку у безбеднији период долази до пада мотивације, али зато морамо да будемо ту, да скрећемо пажњу, разговарамо и аргументујемо, јер здравље мора да буде на првом месту - закључио је градоначелник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)