ЕВРОПСКА УНИЈА ОДЛУЧИЛА: Србија на листи безбедних земаља, свака земља чланица сама одлучује

Горан Чворовић - Специјални дописник из Париза

16. 06. 2021. у 10:41

У ЕВРОПСКОМ савету "Новостима" су потврдили да су амбасадори земаља чланица на састанку у среду одлучили да на списак епидемиолошки безбедних земаља придодају и Србију, што значи да ће државама чланицама бити препоручено да нашим грађанима дозволе улазак на територију ЕУ. Појединачна одлука је сада на свакој држави ЕУ.

ЕВРОПСКА УНИЈА ОДЛУЧИЛА: Србија на листи безбедних земаља, свака земља чланица сама одлучује

Фото: Принтскрин

Ову препоруку треба да на свом састанку претходно потврде министри на савету за економска питања који ше бити одржан у петак.

Имајуши у виду да се ради о препоруци, остаје на земљама чланицама да саме одреде да ли ше је поштовати, када ће за сваку појединачну земљу ступити на снагу и који ће услови бити потребни да би се ступило на њено тло. Земље чланице могу да затраже додатне гаранције, као што су негативни тест, потврда о прележаној болести или комплетној вакцинацији.

Уз Србију су на листу епидемилошки безбедних земаља додате још и и САД, Северна Македонија, Албанија, Либан, Тајван, Хонг Конг и Макао. На овој листи су од раније Аустралија, Израел, Јапан, Нови Зеланд, Руанда, Сингапур, Јужна Кореја и Тајланд, као и Кина уз обавезни реципроцитет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)