СЕСТРА БРАТУ ДАЛА БУБРЕГ И ПОДАРИЛА ЖИВОТ: Прво успешно постковид пресађивање органа у УКЦ Ниш

Д. А.

16. 06. 2021. у 10:23

ПОСЛЕ 16 месеци паузе у Клиници за кардиохирургију и трансплантацију Универзитетског клиничког центра (УКЦ) у Нишу урађена је трансплантација бубрега.

СЕСТРА БРАТУ ДАЛА БУБРЕГ И ПОДАРИЛА ЖИВОТ: Прво успешно постковид пресађивање органа у УКЦ Ниш

Фото Д. Алихоџић

Милица Пешић (38) дала је бубрег свом брату Душану Димањићу (29) и подарила му нов живот. Директор Клинике професор др Драган Милић каже да се пацијент опоравља и да је, према првим показатељима, трансплантација обављена успешно.

- Само три дана после операције вредности креатинина и урее, параметри који показују функцију бубрега, и које су биле повишене код Душана више од 10 пута, у потпуности су се нормализовале. Он ће сада имати потпуно нормалан живот и више му неће бити потребне хемодијализе - казао је, за "Новости", доктор Милић.

Он наглашава да ова трансплантација показује и снагу нишког УКЦ јер да би се оваква операција успешно обавила, било је неопходно учешће велике екипе од око 30 до 40 чланова.

Фото УКЦ Ниш

- Захвалан сам нефролозима др Горану Пауновићу и др Бранки Митић и њиховој екипи на припреми сестре и брата за трансплантацију, уролозима, које су предводили др Пејић и др Динић, васкуларним хирурзима др Илић и др Перићу, као и осталим члановима хируршке екипе са којима сам имао задовољство да радим ову операцију, анестезиолозима, које су предводили др Голубовић и др Ненад Јовановић на изванредно вођеној анестезији - набраја доктор Милић.

По његовим речима, цео тим који је обавио трансплантацију, жели Душану и Милици све најбоље.

-Истовремено молимо све оне који буду у прилици да помогну трансплантациони програм да то и учине, јер на трансплантацију бубрега у Србији чека више од 1.000 људи - подсетио је др Милић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)