НА ПУТ МОЖЕ И ПОЛА ОДЕЉЕЊА: Министарство просвете дало препоруке о организацији екскурзија и матурских вечери

Љ. БЕГЕНИШИЋ

16. 06. 2021. у 10:00

ПРИЛИКОМ планирања и реализације екскурзија и наставе у природи, предност треба да имају одељења четвртог и осмог разреда основне школе и завршни разреди средње школе. Имајући у виду да је ученицима у дугом периоду била ускраћена вршњачка комуникација, дружење и игра, али и боравак у природи, могуће је екскурзије и наставу у природи организовати и са мањим процентом ученика од прописаног, али не мање од 50 одсто.

НА ПУТ МОЖЕ И ПОЛА ОДЕЉЕЊА: Министарство просвете дало препоруке о организацији екскурзија и матурских вечери

Предност имају ђаци завршних разреда / Фото Танјуг

Ово стоји у препорукама Министарства просвете које ће данас бити упућене свим школама у Србији. До сада је препоручено да на школско путовање иде најмање две трећине одељења.

Препоруке се тичу реализације наставе у природи, екскурзија и матурских прослава за осмаке и средњошколце, а уследиле су након одлуке Кризног штаба, који је препоручио да су планирана ђачка путовања дозвољена, те да их школе могу реализовати почевши од дана доношења одлуке на седници Владе која је планирана за данас.

- Потребно је да се поштују све мере безбедности и заштите у складу са препоруком надлежних органа и институција које су на снази у време реализације - наводи се у препорукама Министарства просвете. - Такође, неопходно је да школа донесе измене одговарајућих докумената и усклади термине, објекте и дестинације реализације екскурзија и наставе у природи.

Такође, наводи се да екскурзије ученика завршних разреда средњих школа не смеју бити организоване у иностранству, већ само на територији Србије. Пре пандемије, они су могли да иду преко границе.

- Обавезно је поштовање правилника o организацији и остваривању наставе у природи и екскурзија у основној и средњој школи, као и Правилника о начину обављања организованог превоза деце.

Истовремено, дозвољено је и организовање матурских вечери на крају основне и средње школе, уз поштовање епидемиолошких мера.

- Матурску прославу за осмаке и свршене средњошколце школа може да организује у школи или у установама из области културе и спорта, у договору са јединицом локалне самоуправе - наводе у Министарству просвете.

Велики матуранти могу да славе и у ресторанима, уз сагласност родитеља или старатеља.

Неке школе сада ће реализовати путовања договорена још прошле године, која због епидемије нису реализована. Уговоре су склапале школе и агенције, па оне сносе одговорност за њихову организацију или евентуални повраћај новца.

ВИШЕ ПУТОВАЊА ОД ЈЕСЕНИ

МИНИСТАР просвете Бранко Ружић поручио је да је задовољан одлуком Кризног штаба да дозволи прославу матурских вечери, као и да се релаксира одржавање екскурзија и наставе у природи, наводећи да ће временски оквир за њихову реализацију зависити од организација школа:

- Вероватно је да ће се екскурзије у највећем броју дешавати од јесени - рекао је Ружић и навео да ће Министарство представљати "контролни механизам".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)