ДА БУДЕМО САВРЕМЕНИ, А ОСТАНЕМО ЧЕСТИТИ: Патријарх Порфирије служио литургију у Врању

Д.Р.

14. 06. 2021. у 14:59

ПАТРИЈАРХ српски Порфирије је у саборном храму у Врању, уз саслужење архијереја, црквених великодостојника и свештеника, служио свету архијерејску литургију поводом Преподобног Јустина ћелијског и врањског, славе Епархије врањске.

ДА БУДЕМО САВРЕМЕНИ, А ОСТАНЕМО ЧЕСТИТИ: Патријарх Порфирије служио литургију у Врању

Фото: Д.Р.

Након литургије, организована је литија улицама града до родне куће Светог Јустина, данас седиште свеправославног центра "Преподобни Јустин врањски и ћелијски", где је обављено резање славских колача.

Патријарх Порфирије је, честитајући славу, истакао да је Преподобни отац Јустин Поповић био благовесник љубави и свечовека, те Христа као спаситеља свих људи. Његова мисија је била да чувамо своју веру и једни друге, да заиста будемо оно на шта нас је обавезао Свети Сава, а то значи народ божји.

- Да волимо своје, да волимо једни друге, да будемо отворени и за оне који другачије мисле и другачије се богу моле, да их својом љубављу и својом вером уверимо и покажемо им да смо сви ми једни другима потребни, да нема тог, ни појединца, ни групе па ни народа, који могу рећи било коме: "ниси ми потребан, сам сам себи довољан" - казао је патријарх.

Он је додао да проповед оца Јустина која се родила у Врању, треба да носимо непрестано са собом. Тако ћемо бити његови и следбеници Светог Саве, а да у исто време, на најбољи могући начин у модерно доба, можемо да будемо и савремени, али истовремено и честити.

Овом приликом, патријарх Порфирије је уручио награде најбољим ученицима на такмичењу из веронауке које је организовала Епархија врањска.

Свети Јустин је био пример јеванђељскога живота и зато смо га узели да он буде наш пример и путовођ, да и ми прођемо тим путем, казао је епископ врањски Пахомије. Врањанац, отац Јустин Поповић, био је један од највећих савремених духовника и теолога код нас и Српска православна црква посветила му је 14. јун у црквеном календару. Епархија врањска је Преподобног Јустина ћелијског и врањског узела за свог патрона и овај датум прославља као своју славу од 2016. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)