УНХЦР: Бранка Катић заступница за права избеглица у Србији

Танјуг

14. 06. 2021. у 13:39

АГЕНЦИЈА Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) саопштила је да је прослављена српска глумица Бранка Катић именована за УНХЦР-ову истакнуту заступницу права избеглица.

УНХЦР: Бранка Катић заступница за права избеглица у Србији

Фото: В. Данилов

Како УНЋР наводи, својим досадашњим јавним ангажманом Бранка Катић је показала велику емпатију према људима који су били принуђени да напусте своја огњишта и сигурни су да ће у будућности заједно урадити много на изградњи бољих услова за животе избеглица у Србији.

УНХЦР овиме започиње серију догађаја и иницијатива које организује заједно са својим партнерима, а који ће свој врхунац доживети на прослави поводом Светског дана избеглица.

Као први заједнички подухват са Бранком Катић, настао је кратки видео “Изгубљени снови” о сновима и надањима сиријске деце, принуђене да одрастају далеко од куће, у избегличким центрима.

Документарни део видеа постоји одраније и УНХЦР га је већ користио у другим земљама, а део у коме учествује Бранка Катић настао је у њеном стану у Лондону, где је директор фотографије био њен старији син Луи, иначе студент филмске режије.

УНХЦР ове године обележава 45 година рада у Србији.

- Током тих година агенција је помагала избеглицима и расељеним лицима из различитих крајева света - од совјетских избеглица на почетку рада канцеларије у Београду, преко ратова у Југославији током деведесетих година прошлог века, до најновије избегличке кризе која је кулминирала 2015. године. Заједничко за све који су остали без домова је да они и даље нису одустали од својих снова и надања, а циљ УНХЦР-а уз помоћ других организација и истакнутих појединаца као што је Бранка Катић, јесте да ови снови никада не буду изгубљени - стоји у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)