ПОНОВО УПАЉЕН МЕТЕО АЛАРМ! Ево када стаје киша и стижу праве летње температуре

Novosti online

12. 06. 2021. у 08:06

ПРВОГ дана викенда и даље нестабилно, али би се нестабилности требало ограничити над већи део Србије, исток и североисток БиХ, север Црне Горе и можда понегде над средишњу БиХ.

ПОНОВО УПАЉЕН МЕТЕО АЛАРМ! Ево када стаје киша и стижу праве летње температуре

Фото: П. Милошевић

Над осталим пределима би требало да их буде мање, али су и даље могуће, саопштио је Марко Чубрило.

Жути метео аларм, који означава потенцијално опасно време, упаљен је за целу Србију, осим Бачке, објавио је Републички хидрометеоролошки завод.

Претежно суво би требало бити над крајњим севером региона, приморју и његовом залеђу. Ветар слаб до умерен, северни, а дневни максимум као и данас од 24 до 27 степени Целзијуса.

У ноћи ка недељи преко региона ће се премештати хладан фронр који ће донети пролазно наоблачење, понегде појаву кише или пљускова, али и јак северозападни ветар.

У недељу током дана форнт ће напредовати на југоисток, а његов утицај ће се најмање осетити над југом региона где падавина углавном и неће бити те ће се само јавити пролазно јак северозападни ветар и бура дуж обале Јадрана. На северу после подне већ претежно сунчано, тако да ће тамо максимуми бити око 24, док ће над облачним пределима бити свеже, око 18 степени Целзијуса.

Са продором осетно свежијег ваздуха, посебно у вишим слојевима атмосфере престаје опасност од временских непогода јер ће ЦАПЕ вредности нагло опасти

Од уторка током дана мало топлије, а већ у среду пријатно уз дневнне максимуме од 23 до 27 степени Целзијуса. Удео влаге у ваздуху ће бити знатно нижи него ових дана те ће и осећај спарине бити врло мали, али са друге стране "чиста" атмосфера ће условити врло висок УВ индеx који је у овом делу године кад се ближимо летњој дугодневници врло висок због угла под којим сунчеви зраци стижу до нас.

У другом делу следеће недеље још топлије те ће за само неколико дана максимуми постати прави летњи и вероватно се кретати од 27 до 32 степена Целзијуса, дакле топло али без великих, тропских, врућина за сада.

Од понедељка до петка би требало угланвом бити суво, још у понедељак ветар појачан северозападни, а затим слаб.

Око 20. јуна оперативни ЕЦМWФ даје сигнал за могуће пролазно освежење уз пљускове и пад температуре испод 25 степени Целзијуса, док ГФС за сада све до око 26. јуна има сигнал за претежно суво и топло време.

Пред нама су још два спарна и нестабилна дана, а затим пролазно, али осетније освежње, врло хладна јутра почетком недеље, али већ од средине следеће недеље право летње време.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)