ОТКРИВАМО интригантне детаље случаја Штајнфелд – Лечић

В.Н.

06. 06. 2021. у 14:29

ИЗЈАВЕ Мериме Исаковић за Недељник 26. маја и у емисији „Тачно у подне“ за Миксер Фестивал 28. маја, изазвале су лавину реакција медија и јавности, а екипу новинара "Вечерњих новости" покренуле су на истраживање и анализу.

ОТКРИВАМО интригантне детаље случаја Штајнфелд – Лечић

Фото Архива

Мерима Исаковић: Данијела је одмах пријавила силовање Виктимолошком центру у Београду.

Данијела Штајнфелд: Нисам се усудила да пријавим силовање. Никоме нисам смела да кажем шта ми се десило.

Мерима је изнела је у јавност информацију да је Данијела пријавила случај Виктимолошком центру у Београду, неколико дана после силовања, као и да су психолози из тог центра дали изјаву у полицији у току предистражног поступка и потврдили да је Данијела пријавила злочин.

Иако ни једна страна у предистражном постпуку не би смела да дође до стого поверљивих информација о садржају изјава сведока, Мерима је ипак објаснила како је до ових сазнања дошла из разговора са Данијелом.

С друге стране, Данијела Штајнфелд је, у свим својим интервјуима прошле и ове године, тврдила да није пријавила силовање, да није смела никоме да каже шта јој се десило, да се поверавала само свом лаптопу, као и да је о силовању први пут проговорила тек у Америци, контактирајући телефоном СОС ценар за анонимну помоћ.

Намећу нам се питања:

  • Како Мерима зна шта су сведоци изјавили у полицији?
  • Коме да верујемо, Мерими или Данијели?


Инсајдер 22. март 2021.
Данијела Штајнфелд:
„Мене је силовао мој колега и драги пријатељ Бранислав Лечић. То се десило 7. маја 2012. године.“...
ЛИНК ТЦ 00’ 15“ – 00’ 26“
хттпс://инсајдер.нет/ср/сајт/тема/23273/
„Колико год да бих волела да сам пријавила то одмах истог јутра, ја не могу да замислим сценарио у ком би се мени веровало, у ком бих могла да задржим своју позицију у позоришту, своју сигурност, своју приватност, да будем заштићена од државе. Мислим да би мој живот једноставно пао у воду“.

ЛИНК ТЦ 03’ 31“ – 04’ 03“

хттпс://инсајдер.нет/ср/сајт/тема/23273/

ТВ Сарајево 16. август 2020.
Данијела Штајнфелд:
„Ја нисам смела, нисам се усудила било коме да кажем шта се мени десило, у данима после мог сексуалног злостављања“... „Ако било коме кажем, последице тога, ако ја то пријавим, ће можда бити много горе за мене, моју безбедност, породицу и за моју опште читаву даљу будућност и ја сам се поверавала свом лаптопу“...
ЛИНК ТЦ 08’ 28“ – 09’ 14“

Данас 22. септембар 2020.

Данијела Штајнфелд:
“Кад сам отишла у Америку, била сам у фазону – нико не мора то да зна, зашто бих ја о томе разговарала. То је моја прошлост”…
“Кад сам била у метроу, бука, сви ти људи око мене, одједанпут нисам могла да дишем. Тад сам баш имала страшан напад панике”... Тад сам први пут схватила да морам с неким да разговарам. Послала сам поруку на СОС телефон за анонимну помоћ. С друге стране сам чула мушки глас. Почела сам да причам шта ми се десило, нормалним тоном, као вама сада“.

Фото: Принтскрин

Недељник 26. мај 2021.

Мерима Исаковић:

“Неколико дана после силовања Данијела је позвала Виктимолошки центар у Београду и разговарала је са двојицом психолога о томе шта јој се десило. Они су у току истраге дали изјаву у полицији и потврдили да је Данијела још тада практично пријавила злочин. Плашила се да им каже име, јер се бојала да би онда они имали законску обавезу да име починиоца пријаве полицији, чиме би њена приватност и безбедност биле угрожене. Позвала је психологе на представу у којој је између осталих глумаца играла и са Лечићем. Тада им је рекла да ју је један од глумаца којег ће видети на сцени силовао. После представе психолози су јој потврдили мејлом: знамо ко је.”

Фото: Принтскрин

Ко говори истину, Мерима или Данијела?

Са циљем да дођемо до одговора, ког нема у медијском материјалу, отишли смо још даље у истраживању и дошли до неочекиваних података. Како редакција Новости незванично сазнаје:

Данијела ипак пријавила силовање 8. маја 2012.

Опис силоватеља у пријави нема додирних тачака са Лечићем.

Подаци до којих смо дошли указују нам да Данијела јесте пријавила случај силовања центру за заштиту жртава, 8. маја 2012. године, што значи дан после самог догађаја, али и то да опис почионица никако и ни по чему не одговара опису Бранислава Лечића, као ни било кога из филмске индустрије. Немамо податке да ли полиција поседује доказе и изјаве сведока.

Истраживањем и медијском анализом случаја силовања глумице Данијеле Штајнфелд, дошли смо до низа опречности, неслагања и нелогичности, почев од места на ком се силовање одиграло:

Где је силована Данијела Штајнфелд, у аутомобилу или у кући?

Данијела 2020: Силовао ме је у ауту.

Данијела 2021: Силовао ме је у кући.

У екслузивној исповести за Инсајдер, као и у каснијим интервјуима, Данијела је изјавила да ју је Лечић силовао у њој непознатом простору, у кући на периферији Београда. Међутим, у септембру прошле године, Данијела је изјавила да је силована у аутомобилу.

Информер 10. септембар 2020.

Данијела Штајнфелд:
„Повезао ме је колима и силовао ме је у ауту. Нисам мислила да би то икада могло да се деси мени, посебно не од стране човека коме сам веровала. Он је за мене био ауторитет у послу којим сам се бавила. Зато што је старији од мене и на вишој позицији у професији, понашао се као да има право над мојим телом.“

СЦРЕЕН СХОТ: ИНФОРМЕР 10.09.

Фото: Принтскрин

Обавили смо детаљну медијску анализу комплетног доступног материјала о случају силовања Данијеле Штајнфелд, који медији и јавност прате још од августа прошле године. Данијела је јавно открила идентитет наводног починиоца, Бранислава Лечића, тек 22. марта ове године.

Прелиставањем медијских објава, долазимо до закључка:

Данијелин опис силоватеља у медијима прошле године, не упућује на Лечића.

Август 2020: Данијела изјавила да ју је силовао колега који је моћан и утицајан у филмској индустрији, који је у њиховој професији на вишој позицији од ње.

Март 2021: Данијела изјавила да ју је силовао Бранислав Лечић.

Мнонги медији су, током августа и септембра, покушавали да дођу до одговора на питање: Ко је спрски продуцент силоватељ?

Једна од реакција колега глумаца била је управо Лечићева: „Данијела треба одмах да пријави случај и каже име починионца“. Посматрано из данашње перспективе, да ли би кривац то рекао? Можда и би, али питамо се зашто би то изјавио ако је имао и најмању сумњу да је баш он тај?

Поједини медији су, после приказивања документарца у Сарајеву и на Палићу, закључили да Данијелин опис силоватеља у самом филму, али и у изјавама за медије, наводи на закључак да је реч о продуценту или можда чак редитељу, јер га је Данијела описивала као утицајног и моћног у сфери филмске индустрије, као човека који је у њиховој професији високо позициониран, по хијерархији изнад ње и који се због тога понашао као да има право на њено тело.
Јасно је зашто су тада медији помислили да је у питању продуцент или редитељ, али њие јасно како је дошло до овакве промене? Бранислав Лечић није филмски продуцент нити филмски редитељ, нити је на вишој позицији од Данијеле Штајнфелд у глумачкој професији. Није нам познато ни да је моћан или утицајан у филмском свету. Пролазећи редом кроз целу архиву Данијелиних изјава, стичемо утисак да је дошло до врло елегантног пребацивања са „моћан и утицајан у филмској индустији“ из прошле године, на „моћан и утицајан на друштвено - политичкој сцени“ из ове године.
Не можемо да се не запитамо: Какву политичку моћ има Бранислав Лечић? Посебно од 2012. године, када се наводно десило силовање, па до данас. Ово није тема, већ само детаљ који подстиче на размишљање, зависно, али и независно од случаја Штајнфелд – Лечић.

Трагом материјала које је јавности приредила Мерима Исаковић, долазимо до још неких необичних детаља и открића у медијској анализи овог случаја.

Мерима: Сви адвокати су мислили да је Данијелу силовао Бјела.

Мерима Исаковић је испричала како је Данијела покушавала да нађе адвоката за правну помоћ, када се вратила у Србију да се суочи са Лечићем.

Каже да је ово сазнала од Данијеле, али и још неких девојака, с којима је у контакту. Објашњава како су сви адвокати, које је Данијела тада контактирала за помоћ, мислии да је у питању Драган Бјелогрлић, па да су били спремни да јој помогну, али кад су схватили да је у питању Бранислав Лечић, онда су је сви одбили.

ЛИНК ТЦ 16’ 38“ – 18’ 08“ 


Питамо се: Како је могуће да су сви адвокати, које Мерима спомиње и критикује, тада одбили случај зато што је у питању Лечић, а није Бјелогрлић? Зашто би сви били спремни да „униште“ Бјелогрлића, а „заштите“ Лечића, како имплицира Мерима Исаковић?

На ову Меримину изјаву, било је много коментара на интернету, између осталих:

Откуд сада Бјела у овој причи? Зашто су сви мислили да је Бјела?

Прошлог лета, када је почела прича о силовању глумице Штајнфелд, многи медији су подсећали јавност да је Данијела, када је имала 21 годину, играла у филму „Ивкова слава“ из 2005. године, чији је продуцент Драган Бјелогрлић. Истовремено, медији су писали да је Данијела имала 21 годину када је доживела силовање од стране моћника из филмске индустрије.

С једне стране, Бјела одговара Данијелином првобитном опису, иако није једини који одговара. С друге стране, Дањиела је неколико година после овог филма поново сарађивала са Бјелом, на серији „Вратиће се роде“, па се питамо да ли би поново сарађивала са неким ко јој је наудио и кога се је толико плашила.


Детаљном анализом материјала, појављује се нова дилема:
  • Колико је година имала Данијела када је силована?
  • 21 (2005. године) или 28 (2012. године)?


Август 2020: Данијела у филму открила да је силована када је имала 21 годину.
Март 2021: Данијела изјавила да је силована у мају 2012. године.

Данијела Штајнфелд рођена је 1984. године у Руском Крстуру.
Како се појављује разлика од 7 година и зашто?

Скоро сви медији, после светске премијере филма у Сарајеву, у приказима филма и преношењу објава, истакли су да је Данијела управо у филму открила како је била жртва силовања када је имала 21 годину. Исти податак користи се и у најавама документарца за Палићки фестивал, као у и рецензијама филма после приказивања.

Данијела никада није демантовала медијске приказе филма са податком да је силована када је имала 21 годину.


Нова С портал 25. август 2020.

Фото: Принтскрин


Град Суботица 19. септембар 2020.

Фото: ПринтскринОд 22. марта ове године, медији преносе како је Данијела силована 2012. године, када је имала 28 година, при чему истовремено подсећају да је глумица у филму изјавила како је силована када је имала 21 годину, без икаквог коментара или осврта на два различита податка.

Нова С 23. март 2021. (два дела истог чланка)
 

Фото: Принтскрин

Фото: Принтскрин
Анализом објава на тему када је Данијела доживела силовање, пронашли смо занимљивост:

Инсајдер избрисао из оригиналног текста да је Данијела силована када је имала 21 годину

Уз објаву аудио-снимка разговора између Лечића и Штајнфелдове, на порталу Инсајдера
22. марта, у пратећем тексту аутор подсећа читаоце на документарни филм у ком је глумица изјавила да је силована када је имала 21 годину. Инсајдер у истом том оригиналном тексту брише податак „када је имала 21“ и грешком оставља „годину“. Управо нас је ова реч, која је очигледан вишак, подстакла да пронађемо како је изгледао изворно објављени текст. Пронашли смо га и установили да је брисање обављено дан после објаве, дакле 23. марта.

Инсајдер 22. март 2021. (оригинални текст)
 

Фото: ПринтскринЛИНК хттпс://web.арцхиве.орг/web/20210323095304/хттпс://инсајдер.нет/ср/сајт/тема/23269/Ексклузивно-Снимак-разговора-глумице-Данијеле-%Ц5%А0тајнфелд-и-Бранислава-Ле%Ц4%8Ди%Ц4%87а-који-је-достављен-ту%Ц5%БЕила%Ц5%А1тву-(АУДИО).хтм

Инсајдер тренутна верзија (преправљени текст)
 

Фото: ПринтскринЛИНК
хттпс://инсајдер.нет/ср/сајт/тема/23269/Ексклузивно-Снимак-разговора-глумице-Данијеле-%Ц5%А0тајнфелд-и-Бранислава-Ле%Ц4%8Ди%Ц4%87а-који-је-достављен-ту%Ц5%БЕила%Ц5%А1тву-(АУДИО).хт

Да резимирамо: Већина медијских приказа филма „Зацели ме“ после фестивала у Сарајеву и Палићу, у августу и септембру прошле године, садржи податак да је Данијела у филму рекла како је била жртва силовања када је имала 21 годину. Данијела ни прошле ни ове године није демантовала овај податак. На овај детаљ се није осврнула чак ни након што је објавила да јој се силовање десило 2012. године, када је имала 28.

Да додамо: Ни један медијски приказ филма „Зацели ме“ после Мартовског Фестивала у Београду, у априлу ове године, не садржи податак да је Данијела у филму рекла да се силовање догодило када је имала 21 годину, па чак ни да је споменула колико је година имала тада или које је године била силована.

Да се запитамо: Да ли је могуће да је материјал филма „Зацели ме“ промењен од августа до марта?

После свега овога, можемо да изведемо разне закључке, али и да наставимо да се питамо.

Редакција Вечерњих Новости наставиће да трага за одговорима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)