КРИВОКАПИЋ ПОГАЗИО РЕЧ: Обавезао се да потпише уговор са СПЦ, па избегао оно што је обећао

Р.Драговић

27. 05. 2021. у 23:34

ПРЕМИЈЕР Црне Горе Здравко Кривокапић дошао је у Београд како би потписао уговор са СПЦ, али је погазио речи и избегао да уради оно што је раније обећао. Ипак, он је себи дао за право да се меша у избор митрополита.

КРИВОКАПИЋ ПОГАЗИО РЕЧ: Обавезао се да потпише уговор са СПЦ, па избегао оно што је обећао

Фото: Н.Скендерија

ЗА новог митрополита црногорско-приморског треба да буде изабран њен тренутни администратор, владика будимљанско-никшићки Јоаникије. Темељни уговор између Српске православне цркве и државе Црне Горе требало би да буде потписан 30. октобра, на годишњицу смрти митрополита Амфилохија.

Ове две поруке председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић пренео је вечерас патријарху српском Порфирију, уместо да потпише, како је обећао уговор са СПЦ. Он је вечерас посетио Патријаршијски двор у Београду, где се састао са поглаваром српске цркве. На београдски Аеродром Никола Тесла он је слетео око 21 час, одакле се упутио у Патријаршију.

У црквеним круговима се спекулисало да је прави циљ Кривокапићеве посте патријарху чин потписивања Темељног уговора, да би се испоставило да је ипак реч само о додатном "брушењу" нацрта овог акта, који је у главним цртама већ договорен. Према сазнањима "Новости", последња "рука" радне верзије споразума резултат је компромиса обе стране и прихватљива је и за СПЦ и за државу.

Црногорски премијер изашао је синоћ са новим термином потписивања споразума, будући да је овај чин већ био најављен за дане после Васкрса. Додатни круг усаглашавања, али и додатни Кривокапићев услов за озваничење овог акта – да се сачека избор новог митрополита црногорско-приморског - поново су померили његово потписивање. Годишњица Амфилохијеве смрти нови је термин који је предложила званична Подгорица, без оглашавања Патријаршије.

У овом потезу многи виде Кривокапићеву намеру да одлагањем дефинитивног уређења односа са СПЦ ојача своју политичку позицију и купи време како би попустио притисак странака и грађана који закључење овог споразума сматрају првим предусловом за успостављање међуверског склада и најавом боље сарадње са државом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)