ЈУНАЈТЕД ГРУПА СРЉА У ПРОПАСТ, ШОЛАК КАО РАЊЕНА ЗВЕР: Медијски стручњаци о кризи на Н1 (ВИДЕО)

Novosti online

26. 05. 2021. у 14:29

Н1 крије разлоге зашто уредници и новинари масовно напуштају ту телевизију.

ЈУНАЈТЕД ГРУПА СРЉА У ПРОПАСТ, ШОЛАК КАО РАЊЕНА ЗВЕР: Медијски стручњаци о кризи на Н1 (ВИДЕО)

Фото: Пинк ТВ Принтскрин

Цео модел раста Јунајтед Групе у Србији заснивао се на уништењу Телекома * Шолакова компанија дугује 3,3 милијарде евра, у региону изгубили најмање 700.000 корисника, дебели минус у приходима и профиту, запослени у страху за егзистенцију Телевизије и портали у власништву Драгана Шолака сваким даном све агресивније нападају Телеком Србија и државу Србију, а разлог за то су огромни финансијски проблеми и могући банкрот Јунајтед Групе, која своју пословну кризу покушава да превазиђе употребом прљавог политичког и медијског оружја, сагласни су експерти.

Зашто запослени беже са Шолакове телевизије тема је којом се бавила ТВ Пинк данас у емисији “Ново јутро”, а говорили су уредник економске рубрике Вечерњих новости Душан Стојаковић, универзитетски професор Дејан Вук Станковић и директор Центра за одговорне медије Марко Матић.

- Компанија Јунајтед Медија крије праве разлоге и уопште није транспарентна по питању одласка директора вести Н1 Југослава Ћосића и прве новинарке те телевизије Јелене Зорић. Тамо се дешава кулминација дужег процеса, њих је још раније напустио Брент Садлер, главни човек за конципирање програма, што су покушали да сакрију, а отишло им је и више људи недавно на Еуроњуз Србија. Јунајтед Медија се пренапрегла, уложили су огроман новац у потпуно неисплативе садржаје, Н1 је у Србији веома мало гледана, на нивоу статистичке грешке, њихов програм је непрофесионалан, то је политичка пропаганда, а не информисање, и публика их је просто одбацила - констатовао је Марко Матић.

Матић верује да је само питање времена када ће власници Н1 одлучити да ставе тачку на ту телевизију: или да буде продата или да се угаси, јер се показало да је неуспешан политички и медијски пројекат.

- Модел раста Јунајтед Групе заснивао се искључиво на уништењу Телекома Србија, што је Шолакова групација више расла државна компанија је више падала. Када је СББ достигао плафон од 55 одсто директног покривања тржишта њихов даљи раст би значио потпуну пропаст Телекома. Па кад је држава решила да заштити свој ресурс од уништења, онда су кренули и у отворени рат против државе Србије - поручио је Марко Матић.

Дејан Вук Станковић је приметио да када новинари масовно одлазе из неке медијске куће то подразумева постојање више разлога, између осталог незадовољство уређивачком политиком, као и односима унутар саме медијске куће и према запосленима.

- С друге стране, Југослав Ћосић је политички комесар, не уредник и новинар, тако да верујем да је он дао отказ због неких пословних неспоразума, који могу имати везе са малом гледаношћу и малим политичким утицајем који Н1 има - сматра Станковић.

Како је овај политички аналитичар упозорио, цела прича у опозиционим круговима о објективности и професионализму Н1 је само параван, они су пропагандна машина за интересе неких врло конкретних личности у такозваној бојкот-опозицији.

СББ до доминације преко монопола и картела

Душан Стојаковић и Марко Матић су подсетили да је СББ дуги низ година имао практично монополски положај на тржишту кабловске телевизије у Србији, јер су директно држали 55 одсто тог тржишта, а преко такође нелегалних картелских договора са мањим оператерима чак 75 одсто.

- Телеком Србија је тек у последњих пар година кренуо да се опоравља, да шири своју мрежу и улази у аквизиције, и тренутно су ове две компаније отприлике изједначене на тржишту - навели су ови медијски стручњаци.   

- Такође, до наше јавности су почеле да све гласније допиру приче да је Јунајтед Група у економском опадању, да имају озбиљне губитке и на регионалном нивоу, да су презадужени са читаве 3,3 милијарде евра и да остају без стотина хиљада корисника у свим земљама региона. Верујем да њихови запослени све мање виде своју личну будућност у Шолаковој групацији и да је то такође један од важних разлога за њихове одласке. Шта ће људи са кредитима за куповину станова у компанији која ће можда ускоро да банкротира - закључио је Станковић.

Душан Стојаковић из Вечерњих новости је навео званичан податак да је Јунајтед Медија у региону који обухвата државе бивше Југославије изгубила најмање 700.000 корисника, с тим да ће тај број бити и много већи због одлуке главних кабловских оператора у Хрватској да склоне Н1 и Спорт Клуб из понуде. 

- Али када се вратимо на домаћи терен видећемо да је на пример њихов кабловски оператор СББ тако драстично растао јер је пратио мањкавости система у Србији, сетимо се на пример како су тролејбуси у Београду заустављани због непрописно постављених каблова СББ-а. Такође, ранијих година су користили извесну тромост Телекома Србије, огромне државне компаније са својом кабловском и интернет мрежом, који је био доста уљуљкан и дозволио је раст СББ-а на своју штету, просто се није борио на тржишту. И оног тренутка када је српски Телеком кренуо да се бори за своју тржишну позицију, када је кренуо у развој, у аквизиције мањих кабловских компанија, Јунајтед Група је први пут осетила кризу у Србији и почела да агресивно и бескрупулозно напада и Телеком и државу Србију - упозорио је Стојаковић.

Уредник у Вечерњим новостима је такође констатовао да наглашена нервоза и агресија у програмима Н1 у доброј мери долази управо због пословних проблема њихових власника, са жељом да медијска моћ што брже доведе до обнове политичког и пословног утицаја.   

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)