ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 25. МАЈ: Упозорење РХМЗ - стиже ветар олујне снаге и још једно погоршање времена

Танјуг

25. 05. 2021. у 00:55

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод саопштио је да ће данас пре подне у кошавском подручју и на планинама дувати јак, а јужном Банату и доњем Подунављу повремено олујни југоисточни ветар. Удари ветра дистизаће 25 м/с, односно 90 км/х, објављено је јутрос на сајту РХМЗ.

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 25. МАЈ: Упозорење РХМЗ - стиже ветар олујне снаге и још једно погоршање времена

Фото: Танјуг/Д.К.

Жути метеоаларм, који показује да време може бити опасно, на снази је у Бачкој, Банату, Срему, Београду, западној Србији, Шумадији, Поморављу, источној и југоисточној Србији.

Како је и метеоролог Ђорђе Ђурић најавио, данас ће темепратура ићи до летњих 32°Ц, али хладни фронт доноси промену времена и пад температуре. Од среде до краја маја и даље променљиво, али и нешто свежије.

- У ноћи између понедељка и уторка изнад северозападне Европе био је центар циклона, а он је у свом предњем делу условљавао јужно струјање преко нашег подручја. Дакле, Србија ће до уторка у подне бити под утицајем топле ваздушне масе са севера Африке. Данас ће у кошавском подручју и на планинама дувати јак југоисточни ветар, на југу Баната и са олујним ударима, док се на североистоку и истоку Србије, у деловима Шумадије, Поморавља, Подунавља и Браничевског округа понегде очекује киша или пљускови са грмљавином - написао је Ђурић на свом Фејсбук профилу и додао:

- Током дана сунчано и веома топло, пре подне уз јужно струјање. Већ у току преподнева ветар ће на северозападу Србије бити у скретању на северозападни, па ће у тим пределима бити нешто свежије. Максимална температура од 24°Ц на северозападу до 32°Ц на југоистоку Србије, у Београду до 28°Ц. Средином дана на северозападу, а после подне и у осталим пределима Србије очекује се продор хладног фронта, па ће ветар бити у скретању на јак северозападни.

Ветар ће по продору хладног фронта имати олујне ударе, понегде и преко 70 км/х и ветар ће бити сличног интензитета као у недељу увече.

- Хладни фронт донеће и продор осетно свежије ваздушне масе, која ће до нас стићи преко Алпа, централне Европе и Панонске низије, а температура ће за сат времена бити у паду и за 10 степени. Хладни фронт донеће и повећање облачности, али не и значајније падавине, па се киша и локални пљускови са грмљавином очекују тек понегде, али на појединим локацијама локално могу бити интензивиније, уз грмљавинске процесе. По продору хладног фронта, у Србији у уторак увече веома пријатно и свеже.

Већ до среде ујутро северозападни ветар ће ослабити, а слаба киша биће понегде још само понегде у среду ујутро и то углавном у централним, јужним и југоисточним пределима Србије.

- Током дана биће умерено облачно и свеже, уз веома слаб ветар. Минимална јутарња температура биће од 7°Ц на северозападу до 14°Ц на југоистоку Србије, у Београду 12°Ц, а максимална дневна од 20 до 24°Ц, у Београду до 21°Ц.

У четвртак променљиво облачно и топлије. Киша и пљускови са грмљавином очекују у источним, а до краја дана у јужним и у планинским пределима Србије. Максимална температура од 22 до 26°Ц, у Београду до 24°Ц.

- У петак на северу суво, у осталим пределима киша и пљускови са грмљавином, уз престанак падавина до краја дана. Дуваће јак северозападни ветар, а биће и свежије, уз температуре у већини предела од 18 до 22°Ц, у Београду 19°Ц - каже Ђурић.

Дакле, након делимично летњег уторка, већ после подне стиже ново погоршање времена, које неће бити изражено падавинама, али хоће јаким и олујним северозападним ветром и падом температуре. Од среде до краја маја и даље променљиво, уз максималне температуре око или испод просека за крај маја, који износи од 22 до 26°Ц

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)