СВЕ ВИШЕ МЛАДИХ ИМА ПОСТКОВИД КОМПЛИКАЦИЈЕ: Докторка са Студентске поликлинике открива шта највише брине лекаре

Novosti online

24. 05. 2021. у 18:43

ВАКЦИНАЦИЈА у Србији траје већ месецима, а након старијих и људи са хроничним болестима који су били приоритет за имунизацију, сада су на ред дошли и млади.

СВЕ ВИШЕ МЛАДИХ ИМА ПОСТКОВИД КОМПЛИКАЦИЈЕ: Докторка са Студентске поликлинике открива шта највише брине лекаре

Фото: М. Анђела

- Оно што је јако важно, и млади су дошли на ред да се вакцинишу. Прво су били вакцинисани они који су били животно угрожени, то је старија популација. Млади нису у мањем ризику да се разболе, али клиничка слика је код њих кудикамо слабија, тј. мање је тешких клиничких слика - рекла је у Београдској хроници др Мила Паунић и Студентске поликлинике Београд.

Она је истакла да је у тој клиници до сада вакцинисано око 9.500 студената, али да су се многи вакцинисали и у градовима у којима живе. Проблем су сада, међутим, постковид компликације.

- Све више имамо постковид синдрома, којих ћемо вероватно све више имати у будућности. То су сада они који су имали благе клиничке слике, али сада, после неколико недеља или месеци од заразе, имају врло озбиљне проблеме. Имају проблеме са срцем, плућима, нејасним неким тахикардијама, убрзаним радом срца, пробадањем у грудима, главобољама... Када ураде крвну слику и све прегледе све буде у реду, међутим они се и даље осећају лоше. Да не причам о другим проблемима који су психолошке природе, младима је дефинитивно тешко пала изолација, можда је њима најтеже.

Др Паунић је открила и шта студенти најчешће питају о вакцинама када дођу да се вакцинишу.

- Оно што најчешће питању везано за вакцинацију јер чују разне приче, чак и од лекара, који им кажу ’ма ви не морате да се вакцинишете, ви сте млади’. Ми им врло јасно објаснимо зашто треба да се вакцинишу, њихово прво питање је да ли ће то утицати на потомство, на репродуктивни систем, то их највише плаши. Иза тога, кажу да је вакцина тако брзо направљена, али то је нормално, ми смо у 21. веку, напредовала је медицина толико да ће бити и нових вакцина које ће бити још боље, али важна порука за младе јесте да не треба да брину. Колико ми сви знамо, наука колико је урадила, а урадила је много, направила је вакцине које штите, а ни на који начин не угрожавају, не утичу ни на потомство, ни на репродуктивне органе, значи потпуно су безбедне. Постоје неки радови који говоре о томе да сама инфекција може оставити последице, а не вакцине. Неке студије су показале чак и да вакцина може да побољша фертилитет јер прави неку малу информацију која може да направи бољитак у том смислу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)