ВЕК ОД НАСТАНКА СЕЛА СОЛУНСКИХ ДОБРОВОЉАЦА: Мештани Бачког Соколца код Бачке Тополе обележили велики јубилеј

Ј. ЛЕМАЈИЋ

24. 05. 2021. у 06:15

ОТКРИВАЊЕМ споменика Драгутину Матићу познатијем као Око Соколово, једним од симбола српског војника, страдалника, који је донео победу у Великом рату, у Бачком Соколцу, селу код Бачке Тополе, обележена је стогодишњица настанка.

ВЕК ОД НАСТАНКА СЕЛА СОЛУНСКИХ ДОБРОВОЉАЦА: Мештани Бачког Соколца код Бачке Тополе обележили велики јубилеј

Фото Архива

Село је давне 1921. године, тик по формирању нове државе, основало управо 144 таквих војника, солунских добровољаца пореклом из Лике, Кордуна, Баније, Босне, Словеније...

- Споменик "Око Соколово" посветили смо нашим прецима који су село назвали Соколац по врху на Кајмакчалану где су се наши преци борили - подсећа Душан Бањанин, председник Удружења понтомака добровољаца у овом селу.

Фото Архива

- Никада није мењало име, а и данас свака улица чува успомену на бојишта и српске победе у Великом рату. Село сада има 450 душа, од чега је 50 деце што нас веома радује и што је знак да ће село опстати. Управо због њих смо дужни да чувамо сећање на наше претке, на њихово херојско дело које никад не смемо да заборавимо.

У добровољачким одредима били су Срби, аустроугарски држављани, који Србију никада нису видели. О њој су слушали десетерачке песме и приче о херојској и духовној историји, за њих је она била као рт о који се разбијају таласи империја, али су је осећали својом мајком за коју треба положити највредније што имају - свој живот.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)