СВЕЧАНА ЛИТИЈА ПРОШЛА И КРОЗ НАЈЛЕПШУ УЛИЦУ: Кикинђани јуче свечано прославили градску славу, летњег Светог Николу

Р. Шегрт

23. 05. 2021. у 13:27

ЗА разлику од прошле године, када је због пандемије на славу града, летњег Светог Николу, изостала литија улицама града, јуче је Кикинда овај празник прославила како доликује.

СВЕЧАНА ЛИТИЈА ПРОШЛА И КРОЗ НАЈЛЕПШУ УЛИЦУ: Кикинђани јуче свечано прославили градску славу,  летњег Светог Николу

Фото Р. Шегрт

Најпре литургијом у Храму Светог оца Николаја, а потом свечаном литијом. Овај светац је дупли празник, јер је и храмовна слава и обележава се од 1769. године, када је започета изградња ове цркве у центру града.

Свечана литија прошла је градским тргом, од цркве до Градске куће, а одатле Улицом браће Татић, па онда најлепшом градском и једном од најлепших зелених улица у свету, Генерала Драпшина. Најупечатљивији детаљ ове свечарске колоне свакако је била велика икона Светог Николе, коју су ове године на раменима носили припадници Војске Србије. Икона је рад Кикинђанке Сандре Станковић, иконописца која ју је осликала пре три године баш за градску славу. Величине је 1,2 са један метар и прве године су је носили припадници полицје, а ове војници.

Тања најбоља од 22 такмичара

Одржано је традиционално такмичење у прављењу славских колача. Од 22, најбољи је био онај који је умесила Тања Ножица. Колач најлепшег укуса направио је Дом ученика, а најлепшег изгледа - Милица Ристић.

Фото Р. Шегрт

- Иако одавно правим овакав колач, сада сам се баш трудила. Ипак, нисам очекивала да ће бити најбољи. Већ четири године учествујем и леп је осећај - рекла је Тања Ножица (на слици).

У свечаној поворци, осим градоначелника Николе Лукача и градских функционера, били су и републички и покрајински посланици, бројни верници и грађани. На крају је у Градској кући уприличено резање славског колача, а кум славе био је председник Скупштине града Младен Богдан.

Фото Р. Шегрт

- Данас се молимо за овај град, за све оне који су на путу, оне који раде на пољима и привређују овом граду, за све који су у болницама и којима је помоћ потребна. Наш народ се сети Господа када му је најтеже, а ми вас позивамо да и онда када иде све како треба, да се сетите Господа. Нека вас Господ умудри да мудро управљате овим градом и да будете на корист свим грађанима - поручио је у својој беседи свештеник Вујадин Стокић.

Организовање славе града је након Другог светског рата укинуто, а обновљено је 2006. године. Свечана литија први пут је организована 2017. године и од тада овај светац заједнички славе Град Кикинда и Православна црквена општина.

- Једни другима треба да помажемо, посебно у овим тешким временима, треба да будемо мудри и да заједнички идемо напред - рекао је градоначелник Никола Лукач.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)