"ШТРБАЦ" ПРЕЧИЦА ДО ЊИВА: Коначно стигао тегљач који ће вући скелу на Тиси

Б. ГРУЈИЋ

20. 05. 2021. у 06:54

МЕШТАНИ села Тараш на Тиси, код Зрењанина, коначно су одахнули.

ШТРБАЦ ПРЕЧИЦА ДО ЊИВА: Коначно стигао тегљач који ће вући скелу на Тиси

Фото: Град Зрењанин

Након вишемесечне борбе да им се омогући прелаз преко реке и одлазак до њива, коначно је стигао моторни тегљач "Штрбац", носивости 1.000 тона, који ће вући скелу, која је на овом месту у функцији од 1887. године.

Тако је коначно решен велики проблем овдашњих пољопривредника, који је настао услед почетка примене законске уредбе, којом се на међудржавним речним токовима, забрањује употреба скела вучених сајлом. Град Зрењанин, на захтев мештана Тараша, дошао је до најбољег решења за функционисање скеле.

- Како смо и обећали, пре два месеца, пронашли смо решење и омогућили мештанима села Тараш прелазак са једне обале на другу, како би могли несметано да се баве ратарством - каже заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац, који је заједно са мештанима села дочекао долазак моторног тегљача.

Он је рекао да је постигнут договор са бродоградилиштем "Бегеј" око изнајмљивања тегљача, који ће вући скелу док се не нађе савременије решење. За функционисање скеле, на годишњем нивоу, из буџета града издвајаће се око 2,5 милиона динара.

ПЛОВИО 20 ДАНА

НАКОН што је поринут у Бегеј, на бродоградилишту код села Перлез, тегљач је двадесетак дана пловио и коначно стигао до скеле у Тарашу.

- До сада смо морали около, преко Жабаљског моста, правиле су се велике гужве у саобраћају и огромни трошкови за нафту, а није било ни безбедно - каже Драгана Жебарац, из Тараша, која обрађује 200 хектара земље са друге стране Тисе.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)