ПРИЈАВИ НА ВРЕМЕ: Нови Бечеј обележава 18. мај - Национални дан сећања на жене жртве насиља

Б. ГРУЈИЋ

18. 05. 2021. у 10:07

БИЛБОРД недавно постављен у центру Новог Бечеја, позива на освешћивање грађана и институција на тему фемицида, убијених жена, у Србији, поводом 18. маја, када се обележава Национални дан сећања на жене жртве насиља у породици. Према досадашњим искуствима, убице су углавном партнери, а највећи број убистава почињен је ватреним оружјем и ножем, што је потврдио и најновији случај убиства жене у Ваљеву.

ПРИЈАВИ НА ВРЕМЕ: Нови Бечеј обележава 18. мај - Национални дан сећања на жене жртве насиља

Фото: Невена Суботић

- Ми овом поруком позивамо све људе који су сведоци насиља или имају и сами искуство проласка кроз насиље, да  га на време пријаве, као и надлежне државне институције да правовремено реагују и спрече насиље према женама и фемицид - каже Даница Јовановић, председница Мултиетничке феминистичке мреже, уз напомену да чланице Мултиетничке Феминистичке мреже Војводине, којим тренутно координира Удружење Рома Нови Бечеј, спроводе радионице и акције поводом овог злокобног дана и у својим заједницама указују на проблем насиља у породици као и на сам фемицид и важност пријаве насиља. Активности поводом данашњег дана ће се спроводити у Зрењанину, Ковачици, Борчи, Новом Саду , Жабљу, Палилули, Панчеву и у Новом Бечеју.

Фото: Невена Суботић

 

У Србији је од почетка 2021. године, према евиденцији Мреже Жене против насиља и из Удружења Рома Нови Бечеј, у породичном партнерском насиљу, убијено 6 жена, а било је 5 покушаја убистава. Подаци за последње две деценије показују да је више од 300 убијених жена и више од 400 деце, која су остала без мајки, а  бројке су можда и веће, јер су подаци прикупљани из медијских извештаја, а званична статистика о броју фемицида или убистава жена у Србији још не постоји.

 - Позивамо надлежне да у спречавању и сузбијању насиља према женама, успоставе пуну сарадњу са женским специјализованим сервисима, јер се током пандемије вируса ковид 19 и ванредног стања показала виталност женских невладиних организација, које су наставиле да пружају подршку женама без обзира на околности - додаје  Весна Ћеримовић из Удружења Рома  Нови Бечеј, истичући да се национални Дан сећања на жене жртве насиља у породици, обележава се од 2017. године, а да је повод за покретање иницијативе била црна 2015. година,  када је за  само три дана, од 16. до 18. маја, у Великој Плани, Кањижи, Чачку и Београду, убијено седам жена.

Фото: Невена Суботић

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

ЗАГРЕБ, део политичког Сарајева, део политичке Подгорице и Приштина желе по сваку цену да дође до промене власти у Србији, рекао је председник Србије Александар ВУчић у Хит Твиту.

28. 05. 2023. у 21:22

Коментари (0)

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан