ДУГ ВОЈВОДИ МИШИЋУ И ЈУНАЦИМА: Прва фазa изградње куће Колубарске битке у Мионици коштаће 13 милиона

Б. ПУЗОВИЋ

17. 05. 2021. у 09:40

МИНИСТАРСТВО културе ће у прву фазу изградње Куће Колубарске битке у Мионици - која ће бити посвећена херојском подвигу и великој победи српске војске над аустроугарским завојевачима у Првом светском рату - уложити 13 милиона динара.

ДУГ ВОЈВОДИ МИШИЋУ И ЈУНАЦИМА: Прва фазa изградње куће Колубарске битке у Мионици коштаће 13 милиона

Фото Општина Мионица

Најпре ће бити реконструисана унутрашњост мионичког Културног центра и осликан мурал посвећен Колубарској бици, димензија 33 са осам метара.

Комплетан пројекат ће, како је најављено из локалне самоуправе, бити реализован ове године, а обухвата импозантну мултифункционалну поставку која ће у 5Д формату, на 400 квадрата, посетиоцима омогућити да се упознају са чињеницама и детаљима о људима и догађајима који су оставили неизбрисив траг у историји Србије и света. Пројекат је дело познатог сликара Слободана Јевтића Пулике из Ваљева, који живи и ствара у Француској.

ИДЕЈА Будући изглед меморијала, Фото СО у Мионици

Заједно са спомеником војводи Мишићу у Мионици и његовом родном кућом у Струганику,

КУЛТУРА

- ОВИМ пројектом биће заокружене реконструкција и адаптација Културног центра, започета 2016. - каже Јанковић. - Тада је отворена комплетно реновирана биоскопска сала, а потом су дограђене помоћне просторије.

Током минуле четири године, Мионица је повећала улагања у културу, број ликовних изложби и књижевних вечери је повећан за 30 одсто, а посетилаца је било за четвртину више него ранијих година.

Кућа Колубарске битке представљаће културно-историјску и туристичку целину.

- Ове године ћемо испунити дуг према прецима и српској историји - каже Бобан Јанковић, први човек Мионице.

Бобан Јанковић

Фото СО у Мионици

- Изузетно је важно да на стогодишњицу смрти војводе Мишића започнемо прву фазу овог пројекта, значајног за читаву Србију. Колубарска битка широм планете симболизује српски борбени дух, па ћемо добити аутентичан простор, који ће сигурно бити препознатљив на културној и туристичкој мапи Европе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)