НЕ ЖЕЛЕ РУДНИК ЛИТИЈУМА:У јагодинским селима противе се најави копања руде у њиховом крају (ФОТО)

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

16. 05. 2021. у 17:01

МЕШТАНИ више од десет јагодинских села, којима би требало да прође траса фирме „Јадар литијум“ за истраживање овог метала, мораће да се боре, јер је у питању не само економски њихов опстанак, већ и здравље и животи, основни је закључак синоћне, прве у низу едукативних трибина, на којима ће житељима бити предочене последице изградње рудника литијума.

НЕ ЖЕЛЕ РУДНИК ЛИТИЈУМА:У јагодинским селима противе се најави копања руде у њиховом крају (ФОТО)

Фото: З. Глигоријевић

Ивица Лазаревић, члан неформалне групе грађана „Еко бригада“, која је организатор трибина, рекао је да ће бити сакупљани и потписи за петицију која ће бити предати Скупштини града.

- Са синовима Сашом и Ненадом, који имају своје породице, у Деоници годинама узгајамо лубенице на 7 хектара, пшеницу на 2 хектара и кукуруз на хектару. Ако би ова истраживања, или ако би се, не дај Боже, отворио рудник, производња би била угрожена, а наше три породице буквално не би имале од чега да живе. Забринут сам и за наше, као и за здравље житеља целе Јагодине. Надам се да ће локална самоуправа да нас заштити, јер смо их и бирали да би бринули о свом народу – каже Миодраг Јовановић за „Новости“.

И Горан Младеновић из Деонице, који обрађује 4 хектара, надасе да ће општина да „стане уз њих“. - Црновршки крај је ионако пасивнији, доста људи се иселило. Прича се да млади треба да се задрже на селу, а овако ће још више њих да се исели. А где да идемо? – забринут је Младеновић.

Новак Шаренац, пензионер, сматра да мештани уопште нису упознати са последицама, а „велика је туга за земљу и наслениде што ће неки да полакоме и да продају своје њиве. То не сме да се дозволи“.

Фото: З. Глигоријевић

Веома је битно да се истраживања зауставе, јер од тренутка када буду установили да има литијума, почеће куповина земљишта, а потом изградња рудника. Због тога је битно да им у првој фази ставимо до знања да то не желимо – оцењује за наш лист Ивана Пантелић, чланица „Еко бригаде“ и додаје да је им је на захтев за информације од јавног значаја надлежно министарство одговорило да је фирми „Јадар литијум“ д.о.о. одобрено истраживање у више од десет села.

ЕКО БРИГАДА

Ксенија Милићевић, чланица „Еко бригаде“, која ће ускоро да буде регистрована у удружење, каже да је група основана с превасходним циљем да се не дозволе истраживања литијума и изградња рудника на овом подручју, али и ради организовања акција, попут чишћења корита река, пошумљавања и едукационих радионица ради подизања свести о заштити животне средине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)