ЗОЉОМ СКИДАО ЈАБУКУ НА СВАДБИ: Друштвеним мрежама кружи снимак који је запрепастио Србију! (ВИДЕО)

Novosti online

16. 05. 2021. у 14:05

ОБИЧАЈ да приликом доласка у младину кућу, младожења пушком погоди и "скине" јабуку са крова, веома је популаран у нашој земљи. На друштвеним мрежама сада се појавио снимак где мушкарац који је дошао по младу јабуку је гађао ни мање ни више, него зољом!

ЗОЉОМ СКИДАО ЈАБУКУ НА СВАДБИ: Друштвеним мрежама кружи снимак који је запрепастио Србију! (ВИДЕО)

Фото: Printscreen

Не зна се где је и када настао снимак, али је тренутно хит у централној Србији. У позадини се чују трубачи коиј свирају "Ђурђевдан", а с обзиром на то да је реч о аутентичном српском обичају сигурно је да потиче ако не из Србије, онда из региона где Срби баштине овај обичај.

Како су стручњаци прокоментарисали, радња са снимка је врло опасна.

- Да је погодио дрво које држи јабуку побио би људе. То је кумулативна ракета која на врху има пиезо генератор. Када се активира појављује се кумулативи млаз и могла је да падне међу народ. И срећа је да је испаљења из овог угла. Да је ниже држао мало ниже ватра би спржила људе иза њега - каже стручњак за безбедност.

За овај обичај етнолози кажу, да је његова суштина потпуно другачија и нема никакве везе у надметању ко боље нишани. Према стручњацима циљ овог обичаја заправо је прављење буке, јер се веровало да то отклања демоне. Тако се некада прангијало, звиждало, гласно певало и галамило, а све је то било у истој служби растеривања демона.

Са друге стране, верује се да један од најстаријих српских обичаја када се постави јабука на највишу тачку у дворишту, грану или кров куће, уколико нема високог дрвета како би младожења доказује своје способности. И то пуцањем из пушке, како би младинима показао да је способан да чува и заштити своју жену и будућу породицу. Уколико не успе из прве да "скине" јабуку, погађа док је не погоди, јер док му то не пође за руком, не може да покупи младу.

(У центар)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)