ВОЈВОДИНА ЈЕ ОСТВАРЕЊЕ ВЕЛИКОГ СНА: У Новом Саду обележена годишњица Мајске скупштине

Ј.С.

15. 05. 2021. у 22:17

У ПОКРАЈИНСКОЈ влади у Новом Саду вечерас је обележена 173. годишњица Мајске скупштине, одржане у Сремским Карловцима 15. маја 1848. године, на којој је проглашено стварање Српске Војводине.

ВОЈВОДИНА ЈЕ ОСТВАРЕЊЕ ВЕЛИКОГ СНА: У Новом Саду обележена годишњица Мајске скупштине

Фото: Ј.С.

- Обележавамо велики дан на који је начињен први значајан корак ка остварењу великих снова не само српског, него и других народа који су у то време живели у овом делу тадашње Аустроугарске – снова о слободи, једнакости и уједињењу - рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Српска Војводина створена 1848. године није трајала дуго, али се, како је Мировић истакао, чврсто угнездила у срцу и свести народа, што је довело до тога да седам деценија касније – 25. новембра 1918. године, на Великој народној скупштини у Новом Саду, када се Војводина присајединила Краљевини Србији – снови о слободи, једнакости и уједињењу буду и досањани.

Мировић је казао да је прошлост изузетно важна, као искуство, поука и као путоказ, и да је зато никада не смемо и нећемо је заборавити, поручиши да је Војводина данас заједничка кућа за све који у њој складно и равноправно живе.

Фото: Ј.С.

- Војводина је нераскидиви део Србије који је коначно изашао из несхватљиве фазе економске регресије и развојне инфериорности и који се вратио улози која му по свему припада – улози покретача и носиоца развоја целе наше земље. И тако ће, у то нико не треба да сумња, бити и сутра - навео је Мировић и додао да то потврђују и железнички и друмски коридори, мостови, фабрике и научно-технолошки паркови, здравствене установе и све друго што „већ градимо и што ћемо градити и изградити у будућности“.

Он је истакао да је Војводина данас, а биће то и убудуће, носилац највиших заједничких и појединачних стваралачких домета у свим сферама друштвеног живота.

-Та и таква Војводина наш је заједнички циљ и одговорност – према нашим прецима, који су је стварали кроз вековну борбу, чији део је била и Мајска скупштина из 1848. године – и обавеза да је генерцијама које ће доћи после нас предамо још богатију, још успешнију и још просперитетнију него што је сада - поручио је Мировић.

Фото: Ј.С.

Он је уручио покрајинска признања за 2020. годину у областима науке и уметности „Милутин Миланковић“ и „Павле Јовановић“ – редовном професору Факултета за спорт и физичко васпитање Универзитета у Новом Саду проф. др Сергеју М. Остојићу и академском сликару Драгану Стојкову.

 -Ова награда је за мене снажан доказ препознавања изузетних научних резултата свих наших научника и још један пример подршке научно-истраживачкој делатности од стране Покрајинскe владе - рекао је Остојић након уручења признања.

Сомборски сликар Драган Стојков захвалио је на награди Покрајинској влади и предлагачу за то признање Галерији Матице српске.

Свечаности поводом 15. маја, Дана од покрајинског значаја, присуствовали су и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и потпредседници Скупштине, потпредседници и чланови Покрајинске владе, председник Матице српске Драган Станић и други угледни гости.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)