НОВИ ЗАСАДИ УЗ СУБВЕНЦИЈЕ ДРЖАВЕ: У Вршцу представљена стратегија подршке винарима и виноградарима

Ј.Ј.Баљак

15. 05. 2021. у 20:22

У ГРАДСКОЈ кући у Вршцу одржана је презентација Националне стратегије, на којој су представницима локалне самоуправе и власницима свих регистрованих винарија у том крају представљене мере помоћи Владе Србије у тој области.

НОВИ ЗАСАДИ УЗ СУБВЕНЦИЈЕ ДРЖАВЕ: У Вршцу представљена стратегија подршке винарима и виноградарима

Фото: Град Вршац

Оне се превасходно односе на опремање винарија, помоћ при продаји вина и побољшању његовог квалитета.

- Држава озбиљно планира да подржи подизање нових засада винове лозе, а новина је то што се на основу предрачуна може унапред добити новац за постављање стубова, жица и противградних мрежа – казао је, између осталог, проф Марко Малићанин, председник кровног савеза винара и виноградара Србије.

Најављено је и да ће у оквиру нових ИПАРД програма ЕУ појединци моћи да добију средства за унапређење винских сала и смештајних капацитета, који на винском путу у вршачком крају свакако недостају.

- Локална самоуправа ће у наредном периоду активно радити на подршци својим виноградарима и винарима, пр есвега кроз улагања у инфраструктуру на путевима вина. Ове године ћемо приступити пројектовању канализационе мреже у винским селима Гудурица и Велико Средиште, што је предуслов за категоризацију смештајних капацитета – најавио је Слободан Јованов, члан Градског већа за пољопривреду и заштиту животне средине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)