СВОЈЕ ЦРТЕЖЕ ВЕЗЕ НА ЂЕРЂЕФУ: Нишлијка Анђелија Станчуловић (17) у време короне открила нови хоби

Јелена Ћосин

16. 05. 2021. у 08:50

НИШЛИЈКА Анђелија Станчуловић (17), ученица трећег разреда немачко-српског одељења Прве нишке гимназије "Стеван Сремац", вишак слободног времена услед епидемије и мера, решила је да не проводи уз рачунар и телефон попут већине њених вршњака, већ да научи нешто ново.

СВОЈЕ ЦРТЕЖЕ ВЕЗЕ НА ЂЕРЂЕФУ: Нишлијка Анђелија Станчуловић (17) у време короне открила нови хоби

Фото Ј. Ћосин

Тражећи хоби који би могао да јој квалитетно преокупира време, заинтересовала се за ручни вез на текстилу.

Фото Ј. Ћосин

БУДУЋИ да таленат за цртање већ има, тражила је уз шта би могла да га уклопи. Годину дана касније ова седамнаестогодишњакиња већ је усавршила занат и сада везе своје цртеже на ђерђефу (оквир преко којег је натегнуто платно). Има и своју страницу на друштвеној мрежи, где излаже своје радове, а, како каже, нешто успе и да прода и тако заради за џепарац.

- Прошле године смо много времена проводили у кући. Да бих прекратила то време изолације, почела сам да трагам за новим хобијем. Вез ми се учинио занимљив зато што волим да цртам, а цртеж је основа сваког мог извезеног рада. Почела сам буквално од нуле, јер нисам имала ништа од прибора, чак ни конце. Када сам набавила све што ми је било потребно и почела да радим, схватила сам да ми се овај посао допада и одлучила сам да не одустанем од тога - прича нам Анђелија.

ЈЕЗИЦИ

ОСИМ што је веома талентована за цртање и сликање, ова гимназијалка има и изузетан дар за језике. Одлично говори немачки, енглески, италијански и латински, из којег је на државном такмичењу постизала изузетне резултате.

ОНА нам открива да вез ипак није тек тако стигао у њен дом. Било је ту, каже, мало генетике, али је "Јутјуб" одиграо најважнију улогу, јер је преко њега научила прве кораке.

 Анђелијин вез на платну, Фото Приватна архива

- Моја бака је кројачица у Народном музеју, тако да сам од ње наследила креативност, али у мојој породици се везом нико не бави тако да сам највише научила преко туторијала са "Јутјуба" и других интернет платформи. Није било тешко, све је лепо објашњено. Потребно је само мало стрпљења - каже Анђелија.

Вез јој, признаје, не представља велику обавезу, јер то ради углавном увече. Док једноставне мотиве извезе за два до три сата, за оне мало компликованије мора да издвоји и до десет сати рада.

На инстаграм-страници на којој поставља фотографије извежених слика, сада има 800 пратилаца, што сматра својим успехом, с обзиром на то да се везом озбиљније бави тек шест месеци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)