ВОДОВОД ИМ ПУНИ ПОТОК, А СЛАВИНЕ - СУВЕ: Житељи Лозовика недалеко од Јагодине две године не могу да реше проблем снабдевања

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

15. 05. 2021. у 08:25

ЖИТЕЉИ Лозовика од 2019, када је крагујевачка фирма приликом израде пута ради лакше експлоатације дрва из манастирске шуме покидала доводно црево на сеоској мрежи, кубуре с пијаћом водом.

ВОДОВОД ИМ ПУНИ ПОТОК, А СЛАВИНЕ - СУВЕ: Житељи Лозовика недалеко од Јагодине две године не могу да реше проблем снабдевања

Марина Благојевић / Фото З. Глигоријевић

Одељење водне инспекције Републичке дирекције за воде Министарства пољопривреде и шумарства је у записнику констатовало да је оштећена дренажна мрежа која иде од каптаже 2, до каптаже 1, па јарак између каптаже и пута пуни водом, а засечени терен обрушава од влаге. Истовремено, Месној заједници је наложено да прибави дозоволу за воду.

- Председник Скупштине града у Јагодини Драган Марковић Палма је ЈП "Стандард" одмах наложио да санира водовод. Урађен је пројекат, локална самоуправа је поменутој фирми платила да уради дренажу, али санација није добро обављена - оцењује Марина Благојевић из Лозовика.

Мирослав Стојаковић, члан одбора за воду јавног сеоског водовода и члан комисије за испитивање водоснабдевања у МЗ Лозовик, додаје да им локална самоуправа није обезбедила дозволу за воду ни после две године, иако су предали сву документацију и десетак пута се обраћали Скупштини града.

- Базен је капацитета 175 кубика, пречника осам, а дубине 3,30 метара, али довод није добар, па је количина воде преполовљена. Доток је био пет и по, а сада само три центиметра на сат, па када се главни резервоар испразни, ја затварам вентил и село остаје без воде све док се она поново не акумулира - објашњава Стојаковић и додаје да је дотрајала мрежа изграђена још 1965, месним самодоприносом.

После недавног састанка надлежних у локалној самоуправи, константовано је да мештани неконтролисано троше пијаћу воду за наводњавање, па је предложено да се ограничи потрошња по домаћинству. Поред тога, потребно је "повезивање сакупљених вода из каптажа и дренажних ровова у један цевовод преко прекидне шахте, која ће да анулира притисак у постојећем цевоводу". Расписан је и јавни позив за бушотину у Јошаничком Прњавору одакле ће се Лозовичани снабдевати водом...

ДЕЦА

- НАШЕ домаћинство је седмочлано, имамо троје деце, укључујући и бебу од годину дана, па је невероватно да нико неће да реши проблем, већ због лоше санације половина воде одлази у поток - каже Милинка Димитријевић.

Дејан и Ана Вељковић, родитељи троје деце, од којих је једно с посебним потребама, по воду иду на извор, а веш перу "на руке"...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)