АПАРТМАНИ ГУШЕ БАЊУ: Општина Ириг хвата се укоштац са комуналним проблемима у Врднику подно Фрушке горе

С. Костић

15. 05. 2021. у 07:26

БАЊА Врдник последњу деценију доживела је експанзију у туризму. Многи су похрлили да под падинама Фрушке горе купе плацеве, па су куће и зграде за издавање почеле да ничу као печурке. З

АПАРТМАНИ ГУШЕ БАЊУ: Општина Ириг хвата се укоштац са комуналним проблемима у Врднику подно Фрушке горе

Објекти ничу и тамо где им место није / Фото С. Костић

Зато доношењем Генералног урбанистичког плана за Врдник, који би за неколико месеци могао да се нађе пред локалним одборницима, неће више бити могуће да се гради и нарушава изглед делова насеља, као што је то било ових последњих година.

Неки делови овог места треба да сачувају своју аутентичност и приликом нових градњи, а данас се у њима налазе велике вишеспратнице. Понуде за смештај налазе се буквално на сваком кораку, а колико је укупно приватних лежаја на располагању то нико и не зна.

- Ми сада имамо проблем и са канализационом и водоводном мрежом, које су пројектоване за 3.000 становника, а на њих је прикључено дупло више корисника, а о илегалним прикључцима да и не говорим - каже први човек Општине Ириг Тихомир Стојаковић, који додаје да се мора ухватити укоштац са свим овим проблемима, а највећи се јавља током летњих месеци, када због велике потрошње воде, дође и до несташице.

Како објашњава Стојаковић, прво ће се израдити елаборат постојећег стања, а затим радити нова водоводна мрежа, као и решавати проблем канализације која је у овом месту покривена са 80 одсто.

- Конкурисаћемо где будемо имали прилику, да нам се одобре средства како бисмо могли да реализујемо ове пројекте, који су важни првенствено за даљи развој наше бање - истиче Стојаковић.

Колики је тачан број лежаја у приватном сектору, како каже председник општине, то само може да се нагађа.

- Имате оне који пријаве један лежај а издају три, таквих није мали број, јер новим законом пружалаца услуга смештаја, опорезивање се врши по кревету. Наравно, ту ће имати посла и наша инспекција, која ће кренути по терену - говори Стојаковић, додајући да је боравишна такса 110 динара.

Према подацима Службе за имовинско-правне послове и урбанизам, највише грађевинских дозвола издаје се за изградњу објеката кућа за одмор или апартман, и то у Врднику.

ДВА ХОТЕЛА

ВРДНИК који је наслоњен на падине Фрушке горе, поред велике и разнолике понуде у приватном смештају, има и два хотела од којих је један са пет звездица, а други са четири као и Специјалну болницу за рехабилитацију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)