НЕМА ШТЕДЊЕ НА ЈАВНОМ ЗДРАВЉУ: Министарство и локална самоуправа у Трговишту на заједничком задатку

Ј. СТОЈКОВИЋ

15. 05. 2021. у 05:55

МИНИСТАРСТВО здравља и локална самоуправа, од почетка пандемије, заједничким снагама готово свакодневно раде на оснаживању здравственог система у Трговишту.

НЕМА ШТЕДЊЕ НА ЈАВНОМ ЗДРАВЉУ: Министарство и локална самоуправа у Трговишту на заједничком задатку

Миљана Златковић са медицинарима / Фото СО у Трговишту

Од набавке униформи, до куповине савремених медицинских апарата, непрестано се улаже у Дом здравља - све у циљу пружања подршке онима који брину о овдашњим људима, односно ради пружања квалитетније примарне здравствене заштите пацијентима из овог краја.

- Ресорно Министарство је нашем Дому здравља већ донирало нови скенер, а локална самоуправа је одмах помогла куповином штампача који омогућава доступност резултата прегледа. Добили смо и нови ултразвучни апарат, сами смо недавно купили уређај за очитавање Д-димера, па сада самостално можемо да се упустимо у борбу против короне - набраја председници Општине у Трговишту Миљана Златковић.

Локална самоуправа је, каже, у сваком тренутку - из скромног буџета - пратећи потребе здавственог система, издвајала значајну суму новца за потребе Дома здравља. Иако тамо ради само 13 лекара, добром организацијом, успели су да - не занемарујући друге пацијенте - обуку скафандере и крену у борбу са ковидом.

- Недавно смо успели да обезбедимо бесконтактне топломере као и оксиметре за сваког лекара. Купили смо и пумпе за дезинфекцију санитетских возила, јер таква опрема досад није била уобичајена у установама примарне здравствене заштите, али је пандемија наметнула потребу да их набавимо и ми смо успели да испратимо захтеве лекара. Јер, свима нам је приоритет брига о здрављу свих наших пацијената - наглашава Миљана Златковић.

Иначе, од почетка ове године, за медицинску и санитетску опрему је укупно издвојено готово милион динара, а у општини која има око 5.000 становника је од проглашења пандемије регистровано 548 оболелих. Нажалост, деветоро житеља Трговишта је изгубило битку, али се зато процес имунизације одвија добро, па је већ вакцинисано чак 1.876 мештана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)