ПЕТИНА ПРЕДШКОЛАЦА ИМА АЛЕРГИЈЕ: Посебан оброк за свако дете у вртићима

Б.Б.

14. 05. 2021. у 12:58

ПЕТИНА малишана предшколског узраста има нутритивне алергије, најчешће на јаја, протеине мелак, глутенске житарице, кикирики, лешник, соју, рибу и морске плодове, упозоравају из националног удружења за помоћ и подршку особама са алергијама, целијакијом и осталим аутоимуним оољењима са ограничењима у исхрани "Алергија и ја"

ПЕТИНА ПРЕДШКОЛАЦА ИМА АЛЕРГИЈЕ: Посебан оброк за свако дете у вртићима

Фото Пијаца ПГ

 Удружење је почетком ове године покренуло пројекат "Храна под лупом", у циљу развијања свести о алергијама и интолеранцији на храну, ради побољшања квалитета живота пацијената. Циљ је и да свако дете у Србији има обезбеђен оброк у вртићима и школама, приступ савременој терапији, адекватном лечењу, лагоднији и безбеднији живот ван куће.

- Алергије на храну су у константном порасту свуда у свету, тако и у Србији - наводе у удружењу. -Последица уноса некада и мале количине алергена може бити алергијска реакција, анафилактички шок и смртни исход. Зато је ово веома важна тема за појединце, компаније и доносиоце одлука.Наше Удружење жели да покрене промене у области декларисања намирница и безбедније исхране ван куће, залагајући се за сигурнији, здравији и квалитетнији живот особа које имају здравствена ограничења у исхрани.

Поред директне помоћи пацијентима са нутритивним алергијама и интолеранцијом, у виду савета лекара специјалиста, рецептима и јеловницима састављеним од намирница без алергена, едукације о читању декларација, избору адекватних намирница, Удружење ће радити на развијању свести на националном нивоу, учествовањем у активностима и догађањима и заговарањем са доносиоцима одлука у циљу промена и побољшања квалитета живота пацијената.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)