ЧИШЋЕЊЕ КОРИТА ЗАПАДНЕ МОРАВЕ: Сава материјал који буде извађен биће искоришћен за изградњу ауто-пута

В. И.

13. 05. 2021. у 21:51

УЗВОДНО од бране у Парменцу започело је извлачење шљунка из Западне Мораве, као и чишћење корита од наноса.

ЧИШЋЕЊЕ КОРИТА ЗАПАДНЕ МОРАВЕ: Сава материјал који буде извађен биће искоришћен за изградњу ауто-пута

Фото: В. Илић

Сав материјал који буде извучен из корита реке биће искоришћен за изградњу деонице ауто-пута између Прељине и Пожеге.

Овај потез грађевинаца изазвао је бурне реакције код еколошких удружења, па је тако, рецимо, “Коалиција против корупције у животној средини“ саопштила да се радови на ископавању шљунка у кориту Западне Мораве код Парменца изводе без икакве валидне дозволе, и искључиво за потребе изградње ауто-пута. Друпштво за заштиту и роучавање птица Србије сматра да “извлачење шљунка може имати веома лоше последице за биљни и животињски свет”, те да су речни седимент, шљунак и песак, тешко обновљиве минералне сировине, јер је за његово стварање потребан дуг временски период.

- Западна Морава је узводно од Парменца трајно зауздана двема бранама, те је доток седимента заустављен, па би прекомерном експлоатацијом трајно могло бити измењено и речно дно, што би додатно наштетило многим врстама риба које се налазе у току Западне Мораве, с обзиром да је сада време мреста, а управо на овом месту у плићацима се мрести више врста риба. Фауна птица тока Западне Мораве код Парменца редовно се прати од 2002. године. Овај део тока карактерише благи речни успор, те депоновање седимента узводно од бране где се формирају стални и повремени речни спрудови. Управо ови спрудови животни су простор строго заштићених врста птица које се ту гнезде. На локалитету је забележено више од 40 других врста птица, углавном строго заштићених. За неке од њих, попут шљукарица, шљунчани спрудови су вредно и незамењиво станиште – наводе у овом Друштву.

Са друге стране, мештани околних насеља су мишљења да је “добро да се очисти корито од наноса и припреми канал до Коњевића који пролази преко насеља Љубић кеј”. Житељи Пријевора, чија се територија простире шест километара узводно, сматрају да ће након завршетка ових радова одахнути од поплава које су им носиле оранице неколико пута протекле деценије.

- Чишћење ће за нас бити спас, јер ћемо коначно престати да страхујемо од плављења родних поља и ораница, што се дешавало са сваком већом кишом. Корито реке Западне Мораве је тим наслагама сужено и због тога сва та вода се са повећаним водостајем излије у наше њиве. Људи се овде баве озбиљном пољопривредном производњом и од тога већини наших мештана зависи егзистенција – рекао је Горан Тодоровић, председник МЗ Пријевор.

КАМЕНИЦА

САВЕТ МЗ Пријевор, у договору са мештанима, почео је разматрање и чишћења корита реке Каменице где постоји такође сужење водотока од огромних наноса материјала.

- Из истих разлога ова река врло често плави околне викендице али и оранице, тако да се надамо ће и овај наш предлог надлежни уважити - истакао је Тодоровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)