СРБИЈА СЕ ПОНОСИ ГВОЗДЕНИМ ЈУНАЦИМА: У Прокупљу отворена Спомен-соба топличким јунацима и чувеном Другом пешадијском пуку "Књаз Михаило"

Д. З.

13. 05. 2021. у 20:42

СРБИЈА и Прокупље још једном се одужују топличким јунацима који су у историји светског ратовања један од најсветлијих примера храбрости и патриотизма.

СРБИЈА СЕ ПОНОСИ ГВОЗДЕНИМ ЈУНАЦИМА: У Прокупљу отворена Спомен-соба топличким јунацима и чувеном Другом пешадијском пуку Књаз Михаило

Милан Аранђеловић и Маја Гојковић / Фото Д. Зечевић

Други пешадијски пук "Књаз Михаило", много познатији као Гвоздени пук, прошао је пут којим и читава војска током оба балканска и Првог светског рата. Свака кућа у топличком крјау дала је макар једног војника у овом пуку. Из његових редова, од септембра 1912. до децембра 1918. године погинуло је готово 1.300 официра и војника, док је велики број њих настрадао од заразних болести.

Ово је у четвртак казала Маја Гојковић, потпредседница Владе Србије и министарка културе, на отварању Спомен-собе "Гвоздени пук у ослободилачким ратовима Србије од 1912. до 1918. године" у оквиру Спомен-парка надомак железничке станице у Прокупљу. Министарка је том приликом подсетила на одлучујући допринос овог пука у бројним добијеним биткама као што су Кумановска и Брегалничка током блаканских ратова, Церска и Колубарска у Великом рату, као и у пробијању Солунског фронта.

Подсећајући на бројне примере јунаштва који су показали колико су Топличани имали изражени патриотски набој, министарка Гојковић је нагласила да је овај пук осим херојства красила и свест, а не постоји важнији и пречи задатак од одбране својих домова и одбране отаџбине.

- Србија у којој данас живимо не би била могућа без херојских дела наших предака. Али, нажалост, јуначки подвизи Српске војске у балканским и Првом светском рату су у време идеолошког једноумља пали у заборав и нису на прави начин обрађивани ни у историјској науци ни у образовном систему. Бројне генерације не знају која је цена плаћена за слободу, чувени команданти Гвозденог пука били су непознати јавности, а велики Топлички устанак, једини који је неки народ повео у поробљеној Европи, био је третиран на нивоу статистичког податка - истакла је Гојковићева.

Министарка је додала да као држава имамо обавезу да одамо почаст свима који су својом жртвом допринели да Србија данас буде слободна. Према њеним речима, отварањем ове спомен-собе као и изградњом Спомен-парка заокружена је целина посвећена једном од најчувенијих војничких подвига у Европи у првој половини 20. века.

Застава Гвозденог пука ушла у историју / Фото Википедија

Подсећајући да су чувени Гвоздени пук чинили млади војници, од 21 до 31 године, из Јабланице, Топлице и Заплања, а да је Прокупље било место мобилизације, Милан Аранђеловић, градоначелник Прокупља, захвалио је министарствима привреде и културе који су подржали уређење спомен-собе и на тај начин помогли у остварењу жеље да херојски подвизи јунака Гвозденог пука јавности буду у потпуности представљени.

НАЈОДЛИКОВАНИЈИ У СРПСКОЈ ВОЈСЦИ

ОТВАРАЊЕ спомен-собе са предметима, оружјем и фотографијама јунака Гвозденог пука је наставак целине чија је реализација започета изградњом споменика, који је открила премијерка Ана Брнабић 12. октобра 2018. године. Гвоздени пук је најодликованији пук српске војске. На грудима ових јунака блистала су највиша домаћа и страна одликовања. Председницима држава, краљевима и владарима била је част да стегну руку српским гвозденим јунацима, који су са поносом шест година носили своју пуковску заставу, која је постала синоним за барјак слободе. Та пуковска застава била је светиња и за краља Петра Карађорђевића - рекао је Милан Аранђеловић, градоначелник Прокупља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)