НЕЋЕ ДА БЕРУ ЈАГОДЕ НИ ЗА ДНЕВНИЦУ ОД 3000 ДИНАРА: Пољопривредници у проблему због мањка радне снаге

Novosti online

13. 05. 2021. у 13:09

ПРОСЕЧНА цена за откуп ране јагоде из пластеника износи 280 динара, а сезонским берачима се нуде дневнице од најмање 2000 динара.

НЕЋЕ ДА БЕРУ ЈАГОДЕ НИ ЗА ДНЕВНИЦУ ОД 3000 ДИНАРА: Пољопривредници у проблему због мањка радне снаге

Фото: К. Михајловиић

Пољопривредници данас нуде и дупло веће дневнице за брање јагода за ваљану радну снагу. Проблем је,међутим, што брање јагода није ни мало једноставно, нарочито у пластеницима по високим температурама.

Са оваквим проблемима сусреће се и Марковићи из Слатине код Шабца, који се породично баве узгајем јагода. Цела породица је укључена у бербу, јер раднике како кажу не могу да нађу.

Отежавајући фактори за проналазак радне снаге су сама пандемија као и то што је у Шабачки крај стигла јапанска компанија која је запослила 3500 радника. 

За сезонски послови се иначе обављају на основу уговора о раду или по уговору о привременим и повременим пословима али се посебна евиденција о ангажовању радника по овим уговорима не води, што додатно одбија сезонске раднике због великог броја послова који се раде на црно. 

Према подацима НАЛЕД-а, путем софтвера за пријављивање сезонских радника у Србији је пријављено око 80 000 радника.

Радници имају сигурну накнаду, пензијско, правну сигурност и без уговора, осигурање од повреда на радном месту. Међутим сезонци и даље се воде као незапослени и не утичу на број незапослених у Србији.

Тренутно најтраженији сезонски послови су: садња, берба, жетва, сортирање, припрема замљишта...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)