ОД КАНАЛИЗАЦИЈЕ ДО - ЧИСТЕ ВОДЕ! Вршчани после модернизације добијају најсавременији пречистач отпадних вода у Србији

Ј. Ј. БАЉАК

13. 05. 2021. у 08:25

МОДЕРНИЗАЦИЈА пречистача отпадних вода у Вршцу, која је започета 2018, требало би да буде завршена у јуну, када ће тај јужнобанатски град добити једно од најсавременијих таквих постројења у нашој земљи.

ОД КАНАЛИЗАЦИЈЕ  ДО - ЧИСТЕ ВОДЕ! Вршчани после модернизације добијају најсавременији пречистач отпадних вода у Србији

Фото Град Вршац

Вредност ове инвестиције је пет милиона евра, које су локална самоуправа и ЈКП "Други октобар" обезбедили из сопствених средстава.

Вршчани третирају отпадне воде још од 1984. До сада су то радили само механички и биолошки, а сада су уведене нове технологије, по стандардима ЕУ, које подразумевају и хемијски и терцијални третман, па се слободно може рећи да ће убудуће од канализације правити чисту воду. Та вода из постројења се испушта у малоритски канал, одакле даље стиже до канала ДТД.

ОБИЛАЗАК Градоначелница Драгана Митровић и директор Јован Кнежевић, Фото Град Вршац

- Овим улагањима значајно су повећани и капацитети постројења, који су сада готово двоструко већи од тренутних потреба. На тај начин смо омогућили да се ту обрађују и отпадне воде из будуће индустријске зоне "Север", као и из села Павлиш, где је изградња канализације у завршној фази. У Павлишу се налази и фабрика за пречишћавање пијаће воде, што, уз ово модернизовано постројење, наш град чини лидером у овој области не само у Србији, већ и у региону - истакла је градоначелница Вршца Драгана Митровић приликом обиласка радова.

ФЕКАЛНА МРЕЖА И У СЕЛИМА

У ВРШЦУ је изграђено преко 100 километара канализационе мреже, која покрива 95 одсто становништва. Павлиш је прво село на територији тог града, у ком ће канализација бити уведена. У плану је да се тај капитални посао у наредном периоду реализује и у селима Уљма, Избиште, Гурудица и Велико Средиште.

Набављена је и најсавременија опрема, помоћу које ће се управљати пречишћавањем.

Предвиђена је и потпуна аутоматизација процеса, који ће моћи да се прати и путем интернета.

- Из отпадних вода најпре се уклањају песак, масти и крупније нечистоће, а затим се у посебним базенима, хемијским третманом, уклањају азот и фосфор, што је новина. Пре испуста, вода одлази на линију за измуљавање, где се вишак муља избацује у лагуне, а један део поново враћа у систем. Цео тај процес биће много лакше пратити уз нове технологије - објашњава Јован Кнежевић, директор "Другог октобра", које управља овим постројењем.

Како би заокружили цео процес, Вршчани планирају да идуће године направе и линију за прераду муља, који би се потом, као прашкаста материја, одлагао на депонију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)