ЗА МУЗЕЈ СТАКЛАРСТВА 25 МИЛИОНА: Одобрена средства Министарства културе после конкурса "Градови у фокусу 2021"

З. РАШИЋ

13. 05. 2021. у 07:26

МИНИСТАРСТВО културе је за овогодишње суфинансирање програма јединица локалних самоуправа - по конкурсу "Градови у фокусу 2021" - определило 350 милиона, а подржан је 41 пројекат у исто толико општина и градова, укупне вредности 339,2 милиона динара.

ЗА МУЗЕЈ СТАКЛАРСТВА  25 МИЛИОНА: Одобрена средства Министарства културе после конкурса Градови у фокусу 2021

Фото З. Рашић

Први на листи је град на Црници у којем ће бити реализована замисао под називом "Параћин град стакла - како је индустрија постала уметност". То подразумева реконструкцију и претварање некадашњег дисконта "Српске фабрике стакла", сада у власништву Општине, у Музеј стакларства, те организацију Симпозијума, а сума од 25 милиона је највећа одобрена на конкурсу.

Традиција стакларства овде непрекидно траје дуже од века, па локална самоуправа намерава да Параћин дефинише као "град стакла". Заоставштину СФС чине уникатни предмети употребног, али уметнички обликованог стакла који се налазе у више локалних установа културе, приватним колекцијама и у самој Фабрици. Јер, град на Црници је од почетка 20. века био највећи центар стакларства у овом делу Европе...

Фото Н. Фифић

Други на листи по своти коју је доделило Министарство је Пожаревац, са 20 милиона за прву фазу реконструкције, адаптације и доградње Галерије Милене Павловић Барили. Следи Крушевац којем је 17 милиона одобрено за реконструкцију дома "Слободиште", опремање позоришне сале, те набавку костима средњовековних витезова.

На овогодишњем конкурсу "Градови у фокусу", средства су добили још Шабац, Темерин, Суботица, Мионица, Крагујевац, Кикинда, Смедеревска Паланка, Пријепоље, Нови Пазар, Нова Варош, Лепосавић, Лозница, Кнић, Зајечар, Осечина, Бачки Петровац, Беочин, Бач, Александровац, Апатин, Крупањ, Кањижа, Горњи Милановац, Ћићевац, Неготин, Прешево, Дољевац, Нови Бечеј, Прокупље, Прибој, Варварин, Тутин, Трстеник, Љубовија, Лесковац, Аранђеловац, Сурдулица и Ковачица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)

Perego

14.05.2021. 09:29

Pa , stigli smo do muzeja, SFS je u bankrotu-stečaj, smeje se cela Evropa, umesto da revitalizujemo fabriku, mi je oterasmo u muzej, možda je to i dobro, je oni koji sada rukovode fabrikom više neće biti tu kad dodje VETROPACK AG, i preuzme fabriku sa ljudima koji znaju svoj posa.