ПРИЈАТЕЉСТВО И БОЛЕСТ ЛЕЧИ: За кратко време прикупљен новац за операцију европског шампиона у роњењу из Куцуре

З. Рајић

12. 05. 2021. у 05:55

ПРИЈАТЕЉИ и људи добре воље за врло кратко време прикупили су 1,3 милиона динара, колико је било потребно да се Милану Шолаји (42) из Куцуре, европском прваку и светском вицешампиону у роњењу на дах за особе с инвалидитетом, одстрани тумор на кичменом стубу.

ПРИЈАТЕЉСТВО И БОЛЕСТ ЛЕЧИ: За кратко време прикупљен новац за операцију европског шампиона у роњењу из Куцуре

Фото Приватна архива

Тумор, који је захватио два пршљена, откривен је 12. априла ове године, а Милан је оперисан 10. маја у болници "Атлас" у Београду. У фондацији "Буди хуман", посредством које се прикупља помоћ за Милана, апеловали су на даљу уплату новчаних прилога и слање СМС 1013 на 3030 за његову постоперативну рехабилитацију, специјалистичке и контролне прегледе, бањско лечење, лекове, суплементе и ортопедска помагала.

Шолаја, који је био голман РК Врбас, 2014. доживео је саобраћајну несрећу, после које је остао непокретан. Ипак, постао је члан параолимпијске репрезентације Србије у бацању копља. Услед великих напора на тренинзима, поново је повредио кичму, па се са атлетике пребацио на роњење. На свом првом надметању у роњењу на дах или статичкој апнеји (прекид спољашњег дисања), 2019. у Порторожу, у Словенији, Милан је постао првак Европе са резултатом од четири минута и 33 секунде, проведених у води без дисања. То је успео да надмаши у Врбасу у другом кругу међународног такмичења издржавши апнеју пет минута и 15 секунди!

ДРЕСОВИ

МЕЂУ бројним акцијама за помоћ Милану, биће и лицитација дресова великих светских клубова (Реал Мадрида, Јувентуса, Боке Јуниорс...) и репрезентација са Светског првенства у Бразилу 2014. Дресове-успомене, уз жеље за брзу рехабилитацију, Милану је поклонио чувени фудбалски судија Милорад Мажић из Врбаса.

Велику манифестацију за помоћ свом другу Милану из ратне 1999. године на Косову, организоваће 15. и 16. маја његови саборци из 37. моторизоване бригаде (мтбр) из Рашке.

ОПТИМИЗАМ Милан пред операцију, Фото Приватна архива

Они ће приредити хуманитарни турнир у фудбалу и баскету на теренима ОШ "Доситеј Обрадовић" на Детелинари у Новом Саду.

- Уз нас из 37 мтбр, присуствоваће и припадници 63. падобранске и 125. моторизоване бригаде. Очекујемо да Новосадски гарнизон постави шаторе и припреми војнички пасуљ за учеснике и госте турнира - рекао је Милан Дућак, заступник Удружења ветерана, РВИ и породица палих бораца "Срце хероја".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)