ДА ГРАД БУДЕ ЧИСТ И ЗЕЛЕНИЈИ: "Инжењери заштите животне средине" позивају Новосађане

Љ. П.

12. 05. 2021. у 06:21

КАКО би мотивисали Новосађане да се активно укључе у креирање годишњег програма коришћења средстава из буџетског фонда за заштиту животне средине у граду, удружење "Инжењери заштите животне средине" покренули су интерактивну мапу и спровели кампању "НС еко-динар у служби грађана".

ДА ГРАД БУДЕ ЧИСТ  И ЗЕЛЕНИЈИ: Инжењери заштите животне средине позивају Новосађане

Фото Инжењери заштите животне средине

Стигло је више од стотину предлога становника Новог Сада, Футога, Кисача, Бегеча, Каћа и Петроварадина, њих 67 је предложило да се у њиховом крају или месту посади дрвеће, шибље, подигну нови травњаци, уклоне болесна и стара стабла, док се у 33 предлога наводи да је потребно уклонити дивље депоније, расуто смеће и санирати деградиране површине.

Са Подбаре је стигао предлог да се уреди травњак, а од мештана Футога да се среди обала Дунава у том месту.

ПОДБАРА Предлог да се насеље озелени, Фото Инжењери заштите животне средине

Циљ ове акције, како наводе "Инжењери заштите животне средине", јесте да се успоставе јасно дефинисани, транспарентни, функционални и трајни механизми учешћа грађана у процесима доношења одлука.

- Настављамо са прикупљањем предлога путем интерактивне мапе - истичу "Инжењери заштите животне средине".

- На свака три месеца, предлози који стигну од грађана биће предати надлежној управи и јавно-комуналним предузећима.

ДВЕ КАТЕГОРИЈЕ

ПОСЕБНО креирана мапа за пријављивање предлога има две опције-отпад и зеленило. У категорији "отпад" може се предложити уклањање дивље депоније, санација деградиране јавне површине или сакупљање и уклањање расутог отпада. Група "зеленило" подразумева садњу дрвећа и шибља, цвећа и другог зеленила, као и негу постојећих биљака, или реконструкцију травњака.

Прва листа прикупљених предлога је, како наводе у удружењу предата надлежнима, како би се уврстила у годишњи програм. У разговору са представницима Градске управе и ЈКП "Градско зеленило" разматране су могућности за унапређење начина прикупљања предлога, али и ограничења која постоје када је реч о њиховој реализацији.

Разговарали су и са представницима ЈКП "Чистоћа", како би се добиле информације о конкретним проблемима које су грађани пријавили и могућностима да се они реше.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)