НЕМОЋНА И ИНСПЕКЦИЈА: Зашто Факултет уметности Универзитета у Нишу још није добио новог декана

Д. АЛИХОЏИЋ

12. 05. 2021. у 07:26

ИАКО је процедура за избор новог декана Факултета уметности у Нишу започета још крајем фебруара, већ су пропала два покушаја, а Управа установе се упорно оглушује о налоге инспекције Министарства просвете - да најпре формира органе факултета, па тек онда бира декана.

НЕМОЋНА И ИНСПЕКЦИЈА: Зашто Факултет уметности Универзитета у Нишу још није добио новог декана

Фото Википедија

Почетком седмице је, тако, из другог покушаја требало да буде изабран професор Бојан Живић, једини кандидат, јер је претходно професорки Милени Ињац онемогућено да се кандидује. Али, за Живића је гласало 35 од 79 професора, а ситуацију додатно компликује и то што је он истовремено и председник Савета факултета.

УЗБУЊИВАЧ БИО У ПРАВУ

ИНСПЕКЦИЈА Министарства просвете је утврдила да Факултет уметности у Нишу већ подуже ради без законито конституисаних органа Факултета: Наставно-уметничког већа, Студентског парламента и Савета Факултета, на шта је указивао узбуњивач Владимир Станимировић.

Када смо покушали да чујемо његово мишљење, кратко је поручио да је на часу и прекинуо телефонску везу. Ништа речитија није била ни актуелни декан Сузана Костић, коју из Мреже академске солидарности и ангажованости прозивају да "противзаконитим средствима покушава да елиминише кандидате који јој нису по вољи и тако задржава контролу над Факултетом".

Милена Ињац, Фото Р. Перишић

 

Ова реакција се односи на сумњиву елиминацију кандидатуре професорке Милене Ињац за коју је, упркос подршци запослених са четири катедре и једног департмана, на онлајн седници и без кворума, изгласано да не испуњава услове иако су је предложили.

- Нисам само ја оштећена, већ је поништена воља колега који су ме предложили. Нећу одустати и тражићу своја права, а нисам подобна јер не желим да настављам политику урушуавања међуљудских односа на Факулету - каже професорка Ињац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)