СМАЊЕНЕ ЗАЛИХЕ СВИХ КРВНИХ ГРУПА: Завод за трансфузију крви Војводине данас организује ванредну акцију давања крви у Новом Саду

Љ. П.

11. 05. 2021. у 09:07

ПОВОДОМ Националног дана давалаца крви, али и смањених залиха крви, данас ће се у центру Новог Сада прикупљати драгоцена течност у трансфузиомобилу на Тргу слободе од 10 до 15 часова.

СМАЊЕНЕ ЗАЛИХЕ СВИХ КРВНИХ ГРУПА: Завод за трансфузију крви Војводине данас организује ванредну акцију давања крви у Новом Саду

Фото: Сајт Завод за трансфузију крви Војводине

Тренутно су, како наводе у Заводу, смањене залихе свих крвних група, а посебно 0 и крвне групе са негативним РХ фактором.


Крв могу дати све здраве особе мушког и женског пола од 18 до 65 година уколико задовоље медицинске услове и критеријуме након лабораторијског и лекарског прегледа који се обавља у склопу давања крви. Свако ко се добро осећа и сматра да је здрав може бити потенцијални давалац крви. Једним давањем крви спасавају се три живота.

- Континуирано снабдевање компонентама крви неопходно је како би у сваком тренутку било довољно крви на залихама, за хитне и ванредне ситуације, витално угрожене пацијенте, за терапију онколошких пацијената и планиране хируршке интервенције – подсетила је Зорица Бјелић из Завода за трансфузију крви Војводине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)