КОРОНА САД "ПУНИ" БИРО: У Суботици на списку НСЗ све више незапослених, покрајина издваја 42 милиона

Ј. Л.

11. 05. 2021. у 08:25

НА евиденцији суботичке филијале Националне службе за запошљавање крајем прошле године било је 4.188 људи, а током прва три месеца ове године пријављено је још око 500 Суботичана.

КОРОНА САД ПУНИ БИРО: У Суботици на списку НСЗ све више незапослених, покрајина издваја 42 милиона

Фото Н. Карлић

Како би се број незапослених смањио, Покрајински секретаријат за привреду и туризам определио је 42 милиона динара за мере подршке запошљавању и јавне радове.

- Конкурси су расписани 5. маја, а послодавцима који желе да запосле раднике или покрену нови бизнис могу да рачунају на 250.000 динара по запосленом, односно 270.000 уколико је у питању особа са инвалидитетом - најављује Ненад Иванишевић, покрајински секретар за привреду и туризам.

- Термин и износи су усаглашени са акционим планом који је усвојила Покрајинска влада и са јавним позивима које расписала НСЗ.

ОПЕТ "НАЈБОЉЕ ИЗ ВОЈВОДИНЕ"

ПРЕМА речима Иванишевића, на последњој седници покрајинске скуштине усвојена је одлука о поновном успостављању знака "Најбоље из Војводине" и 28. маја биће расписан конкурс за све који желе да аплицирају, а уз произвођаче то могу да учине и пружиоци услуга у области туризма и организатори манифестација.

Повећање броја незапослених, по мишљењу Иштвана Хуђија, председника Социјално економског савета Суботице, последица је престанка обавеза послодаваца да не смањује број запослених уколико су прошле године добили мере помоћи, као и затварања појединих делатности или престанка уговора о раду.

ПОДСТИЦАЈ Иванишевић и Хуђи, Фото Ј. Л.

- Претпостављам да је тај број много већи од званичне цифре. Више од половине незапослених има први и други степен стручне спреме, а приметан је недостатак висококвалификованих радника на тржишту - додаје Хуђи.

- Утврђено је које су посебно теже запошљиве категорије, оне чине две трећине незапослених, а којима ће се посветити пажња приликом запошљавања.

* * * * * * * *

Техничка школа у Оџацима остала без смерова за дефицитарна занимања

"УКИНУТИ" ЗАВАРИВАЧИ И АУТО-МЕХАНИЧАРИ

РУКОВОДСТВО Техничке школе (ТШ) у Оџацима непријатно је изненађено конкурсом Министарства просвете за упис ученика у наредној школској години, који је овој образовној установи укинуо трогодишње смерове за завариваче и ауто-механичаре. Школа је планирала да, као и претходних година, прими по 15 ученика на ове занате, за које је, према речима директорке ТШ Снежане Лучар, владало интересовање међу свршеним основцима.

- Брисање ових смерова је велики губитак за школу, али и за општину Оџаци, јер је реч о дефицитарним занимањима. Уз подршку локалне самоуправе покушавамо да посредством  Школске управе у Сомбору и Покрајинског секретаријата за образовање променимо одлуку Министарства просвете - рекла је директорка.

Фото Ж. Кнежевић

Школи је одобрено да, као и досад, упише по 30 ученика на смеровима за техничара мехатронике и индустријског кројача и по 15 ученика за профиле кувара и конобара. Директорка каже да је, због великог интересовања, тражено да се упишу два одељења будућих мехатроничара, јер је то занимање будућности, али министарство није уважило овај захтев. З. Р.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)