ОБЕЛЕЖЕН ДАН ЕВРОПЕ У ЦЕНТРУ НОВОГ САДА: Сарадња са ЕУ доноси будуће заједничке пројекте

С.БАЈИЋ

10. 05. 2021. у 16:41

КАРАВАН Европске уније, поводом Дана Старог континента, застао је данас на новосадском централном, Тргу слободе, обогаћен низом занимљивих садржаја, инсталација, изложби и приказа примера успешних пракси сарадње европских институција и Србије.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ЕВРОПЕ  У ЦЕНТРУ НОВОГ САДА: Сарадња са ЕУ доноси будуће заједничке пројекте

Фото: Н.Карлић

Тај караван ће током месеца посетити 11 градова у Србији а манифестацију, коју поред делегације ЕУ у нашој земљи, организује и ЕУ Инфо Поинт, отворили су Милош Вучевић, новосадски градоначелник и Матеја Норчич- Штамцар, заменица шефа Делегације ЕУ у Републици Србији.

- Због епидемиолошке ситуације, дуго времена нисмо имали слично окупљање у центру града и надамо се да је ово весник бољег времена. Караван ЕУ није случајно у нашем граду, јер је Европа у сваком слову историје Новог Сада, посебно када се погледају његов историјски наратив и данашњица. Девети мај обележавамо као Дан победе над фашизмом 1945. године, а на тај велики дан, пет година касније, успостваљен је и концепт заједнице европских држава. Нови Сад је Омладинска престоница Европе, Европска престоница културе, Град који је реализовао много инвестиција са европским институцијама, али и са приватним компанијама из земаља ЕУ.

Фото: Н.Карлић

 

Имамо одличну сарадњу са амабасадом ЕУ у Србији, а најважнији заједнички пројекат јесте изградња Жежељевог моста са свим саобраћајницама. Улазимо у будуће заједничке пројекте, пред нама су изградња Регионалног центра за управљање чврстим отпадом и Института Биосенс, односно центра изврсности, као и спој информационих технмологија и традиционалне пољопривреде– рекао је градоначелник Вучевић.

Са своје стране, Матеја Норчич - Штамцар, нагласила је да идеја ЕУ почива на концепту сарадње, који заправо подстиче мир, солидарност и економски раст.

Фото: Н.Карлић

 

- Караваном кроз Србију желимо да представимо грађанима подршку коју ЕУ пружа укупној заједници. Сарадња са Србијом траје 20 година. Прошле године ЕУ је успоставила механизам за борбу против последица пандемије који је отворен за државе чланице, али на тај начин је профитирала и Србија којој је било намењено 66 милиона евра. У Војводини сарађујемо у бројним областима као што су култура, наука, животна средина, а ту су и програми прекограничне сарадње – истакла је Норчич – Штамцар и нагласила да већ шест година у Новом Саду делује и ЕУ инфо кутак који приближава ЕУ Србији.

"ОКРУЖИ СЕ" У ЦЕНТРУ ГРАДА

У центру града постављена је и уметничка инсталација „Окружи се“, рад студенткиња Факултета примењених уметности у Београду, Иване Митровић, Искре Раце, Катарине Клиф и Ирис Синта- Маруто, уз професорку Биљану Бранковић, на тему „Европе је овде“.

-Омогућено нам је да наш концепт о јединству и солидарности реализујемо. Наш рад „Окружи се“ инспирисан је вредностима ЕУ, демократијом и слободом а инспирисане смо да подстакнемо људе да се солидаришу без обзира на различитости- рекла је Ивана Митровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)