ВЕЧНЕ КУЋЕ КУЦА И МАЦА: Сремска Митровица до краја године добија гробље за љубимце

С. Костић

10. 05. 2021. у 08:25

СРЕМСКА Митровица биће прва општина у Сремском округу, која ће имати гробље за кућне љубимце. На последњој седници Скупштине града са већином одборничких гласова усвојена је одлука о изради плана детаљне регулације гробља за кућне љубимце на површини од 6,3 хектара.

ВЕЧНЕ КУЋЕ КУЦА И МАЦА: Сремска Митровица до краја године добија гробље за љубимце

Гробље по узору на иста у свету

Више Митровчани неће муку мучити када им угину кућни љубимци, а не знају где да их сахране, јер је овај град на корак до решавања овог комуналног проблема. Планирану изградњу гробља за кућне љубимце опремиће Град комуналним комплексом, где ће грађанима бити омогућено да се на хуман начин опросте од својих љубимаца. Како очекују у локалној самоуправи, сав посао требало би да буде завршен до краја године.

Гробље ће бити смештено на старом сметлишту односно на Вогањском путу које је затворено више од две деценије, а затим је тај простор рекултивисан.

- Највећи део биће са класичним гробним местима у низу, непосредно окружен пешачким стазама и уређеним партером. У оквиру њега налазиће се и простор за сахрањивање пепела од посмртних остатка, али ће постојати и велики број места за урне са пепелом животиња - каже Мирјана Вашут, директорка предузећа "Урбанизам".

Укупан капацитет гробља биће око 2.500 места, од чега 1.500 гробних места и скоро 1.000 места за урне. На простору који је обухваћен планом детаљне регулације, предвиђена је и изградња азила за напуштене животиње.

ВРТ СЕЋАЊА

УЗ широку централну алеју са гробним местима у низу планиран је и ружичњак "врт сећања", где ће постојати слободан простор за посипање пепела, затим касете за чување урни на земљи (розаријуми) и на зиду (колумбаријуми), као и површине за заједничко сахрањивање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)