ДУГ ЗА СТРУЈУ ИСЕЛИО ЧУВАРЕ ПРИРОДЕ: У Оџацима после 16 година скинута табла са седишта еколошког покрета јер не могу да покривају трошкове

З. Р.

10. 05. 2021. у 06:34

СА зграде у Бачкој улици у Оџацима скинута је табла која је више од 16 година означавала да је ту седиште Еколошког покрета Оџака (ЕПО). То је био последњи чин исељавања еколога из додељених просторија, које је недавно започето искључењем са електричне мреже због дуга за струју.

ДУГ ЗА СТРУЈУ ИСЕЛИО ЧУВАРЕ ПРИРОДЕ: У Оџацима после 16 година скинута табла са седишта еколошког покрета јер не могу да покривају трошкове

Еколошки покрет остао без просторија / Фото ЕПО

- Просторије су нам биле уступљене на бесплатно коришћење по уговору који је више пута обнављан. Проблеми су почели доношењем уредбе Владе Србије, којом је прописано да се за додељени простор плаћа 20 одсто процењене економске закупнине. Друго велико оптерећење било је плаћање рачуна за струју - наводи председник ЕПО Ивица Ћирић.

Он каже да је ЕПО, иако је био изузетно мали потрошач струје, морао сваког месеца, са ТВ претплатом и разним накнадама, да плаћа рачун од најмање 800 динара.

- Премда смо за целу 2019. годину потрошили свега 294 киловат-часа, ЕПС није услишио нашу молбу да нам наплаћује само ефективну потрошњу или да нас ослободи плаћања струје - напомиње Ћирић.

Еколози подсећају да се у јавности барата појмом "стварање подстицајног окружења за рад невладиног сектора", али се постиже супротан ефекат неослобађањем удружења од претераних финансијских обавеза.

Еколошки покрет Оџака је, указује његов председник, годинама инсистирао да се проблем финансирања невладиних организација (НВО) реши по моделу који се примењује у општинама Сента, Бачка Топола и Бач.

- Тамо се паралелно расписују два конкурса за финансирање НВО - један за покривање материјалних трошкова, а други за пројекте. За опстанак удружења много је битнији први конкурс, који се у општини Оџаци не расписује, а у другом се изричито забрањује да се новац користи за покривање материјалних трошкова удружења, ван пројекта - предочио је Ћирић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)