ОРУЖЈЕ ДЕЉЕ ОД ШЉИВЕ И ДУДА: Војислав Ђорђевић (38) из Крушевца, већ четири године јединствени произвођач лука и стреле

Софија Бабовић

09. 05. 2021. у 08:12

СВЕ је почело као хоби, а онда је интересовање наручилаца мотивисало Војислава Ђорђевића (38) из Крушевца да крене са све озбиљнијом производњом аутентичних лукова и стрела, и то из једног комада дрвета. Реч је о енглеском дугом луку и луку америчких Индијанаца. А све то од разноврсних врста дрвета - бреста, дуда, шљиве, јасена, граба, будући да је идеална тисовина редак материјал.

ОРУЖЈЕ ДЕЉЕ ОД ШЉИВЕ И ДУДА: Војислав Ђорђевић (38) из Крушевца, већ четири године јединствени произвођач лука и стреле

Крушевљанин Војислав Ђорђевић у својој радионици / Фото С. Бабовић

- Први лук сам направио као дечак, имао је домет неких 40 метара, што је, мислим, био прави резултат за тинејџерске године - прича, за "Новости", крушевачки лукар Војислав Ђорђевић. - Пре четири године сам почео да читам стручну литературу, све је углавном на енглеском језику, а основе заната изучио сам из четворотомне "Библије традиционалног лукарства". Одгледао сам сате и сате туторијала на "Јутјубу" и тако, без икаквог претходног искуства у дрводељству, решио да се окушам...

НЕ само да Воја, како га зову пријатељи, није имао искуства са обрадом дрвета, већ је и тај занат далеко од његове струке - електротехничар енергетике. Планира да у будућности крене са израдом и монголских и турских композитних лукова који се састоје из више слојева различитог материјала. Претече енглеских и америчких лукова које данас ствара у својој радионици били су врло убојити.

- Сам поступак израде је врло спор, јер само када се нађе дрво и обради до смањених димензија потребно је око месец, месец и по дана, како би се осушило на собној температури - објашњава Ђорђевић. - Када је дрво "спремно", следи у просеку 30 сати рада. Користим ручне алате "косицу" (нож са две бочне ручице) за скидање коре дрвета, мање ренде за елиминисање танких слојева дрвета. Следи детаљно обликовање ножићима, шмирглом, па мерење снаге, савитљивости, напаривање дрвета, финалне корекције и премазивање ланеним уљем ради заштите.

СВЕ време израде, Воја прати правац влакна дрвета, водећи рачуна да немају чворове. Снага лука зависи од жеље и реалних могућности наручиоца да се уопште бави стреличарством.

ИНТЕРЕСОВАЊА ИЗ ВИШЕ ОБЛАСТИ

ПОРЕД тога што је један од ретких у централној Србији који се бави овим занатом, то није и једина необичност код овог Крушевљанина. Иако ради у кладионици већ 13 година, Војислав свира клавијатуре, има богату библиотеку, редовно чита светску белетристику, скупља стрипове, филмофил је, воли природу, рекреативно се бави кошарком.

- Енглески ратни лукови су имали снагу натега од 80 до 120 фунти, могли су и да на раздаљини од 300 метара пробију витешки оклоп - предочава нам Ђорђевић. - Дешавало се тако да око 12.000 енглеских војника тријумфујује над 40.000 Француза, управо захваљујући том оружју. Ја прозводим лукове до 30 "либри", са 16 килограма натегом у просеку. Брзина кретања стреле је од 40 до 50 метара у секунди, што се скоро не може испратити оком.

Иако су модерни лукови од савремених материјала лепши, у функционалном смислу - они оригинални старински, једнако су моћни. А како свуда у свету расте интересовање за средњовековно витешко доба, тако је и лукарство у експанзији, иако су познати светски лукари осамдесетих година прошлог века процењивали да ће тај занат замрети почетком 21. века.

Крушевљанин Војислав Ђорђевић у својој радионици / Фото С. Бабовић

Засада један од ретких у централној Србији који се бави овим занатом, Војислав Ђорђевић планира да неколико лукова поклони и Стреличарском клубу "Царска стрела" у Крушевцу. Жеља му је да промовише лукарство.

СИН ПРВО ИЗГОВОРИО "ЛУК"

 

ЈЕДНА од први их речи које је научио Војин син Васа, стар свега 17 месеци, је "лук". Иако је још мали да помаже у радионици, лепо разуме шта његов тата ради. Воја у свом лукарском занату има подршку и супруге Светлане и ћерке Бојане, која похађа седми разред.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)