ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ ДАНА ГРАДСКОГ МУЗЕЈА У ВРШЦУ: "Жене у античком Риму" биће отворене у недељу, 9. маја

Ј.Ј.Баљак

07. 05. 2021. у 18:04

НА ДАН Градског музеја у Вршцу, у недељу 9. маја, од 18 часова, биће отворена изложба "Жене у античком Риму" ауторке Гордане Ковић, археолога и музејског саветника Народног музеја у Шапцу.

ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ ДАНА ГРАДСКОГ МУЗЕЈА У ВРШЦУ: Жене у античком Риму биће отворене у недељу, 9. маја

Фото: Ј.Ј.Б.

Изложба се базира на археолошким открићима, откривеним на територији данашње Србије – предметима из свакодневног живота, посуђу и накиту, које су Римљанке користиле махом у 3. веку.

Ауторка се потом осврће на положај и живот жене у античко доба, наводећи примере биографија неколико најзначајнијих жена римског света, на основу којих можемо просудити какав и колики су утицај имале на тадашње друштво, у ком су мушкарци имали доминанту улогу. У таквим околностима жена се могла уздати једино у заштиту богиња, властиту сналажљивост или мушку слабост.

Ове интересантне биографије су добар показатељ колико се положај жена изменио током историје у односу на данас и колико је искорак направљен у погледу женских права и слобода. А поред свега тога, презентовани материјал је веома значајан, јер нас упућује како се живело на овим просторима током римске владавине.

Истим поводом, улаз у музејске зграде Конкордија и Апотека на степеницама биће бесплатан.

Фото: Ј.Ј.Б.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)