ПОЛИЦАЈАЦ ПОКЛАЊА КРВ И ПЛАЗМУ: Синиша Машић (38) у важној мисији

Љ. Прерадовић

08. 05. 2021. у 07:00

НОВОСАДСКИ полицајац Синиша Машић (38), игром судбине није испунио дечачки сан и постао лекар како би помагао болеснима, али и поред тога на најлепши начин исказује своју хуманост и то двоструко.

ПОЛИЦАЈАЦ ПОКЛАЊА КРВ И ПЛАЗМУ: Синиша Машић (38) у важној мисији

Фото Н. Карлић

Најпре као дугогодишњи добровољни давалац крви, а откако је, пре осам месеци, прележао корону, већ девет пута је донирао и крвну плазму, како би помогао у што успешнијем лечењу оболелих од ковида 19.

Како је и сам на својој кожи осетио опакост овог вируса, али срећом без лечења у болничкој постељи, овај хумани чувар реда је одлучио да, поред крви, добровољно даје и крвну плазму. И наставиће да је поклања све док буде трајала пандемија и док се не победи пошаст која је захватила читаву планету.

- Годинама сам добровољни давалац крви, а почео сам још док сам био ученик Средње полицијске школе у Сремској Каменици - казује нам Машић, који већ две деценије носи плаву униформу.

- До сада сам више од 20 пута дао драгоцену течност. Када сам видео да се позивају људи да поклоне плазму, ниједног тренутка се нисам двоумио, и чврсто сам решио да бар на тај начин помогнем оболелима.

СЛЕДЕ ЊЕГОВ ПРИМЕР

МАШИЋЕВА одлука да редовно, на сваке две недеље, донира крвну плазму није прошла незапежено међу његовим колегама у Полицијској станици Стари град.

- Сви су ме подржали у мом науму, а још више ме обрадовала чињеница да је њих неколико одлучило да следе мој пример и да и они поклањају крвну плазму - поносан је на њих Машић.

У време када је редовно требало да донира крв, Синиша је отишао у Завод за трансфузију крви Војводине, али тамо су му рекли да тога пута мора да прескочи, јер мора да прође три месеца од болести, те је морао да сачека.

- Питао сам, ако не могу да дам крв, да ли могу бар крвну плазму, с обзиром на то да сам прележао корону са свим симптомима, срећом, без упале плућа - прича нам Машић.

- Рекли су ми да може, и од тада, од краја октобра, већ сам девет пута дао крвну плазму.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)