БРОДОМ И ПО ВЕЛИКОЈ МОРАВИ: Недалеко од Јагодине заживео нови туристички комплекс "Кочин храст"

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

08. 05. 2021. у 06:45

ТУРИСТИЧКИ комплекс "Кочин храст" - најновији бисер Јагодине - који се налази поред Велике Мораве, на само осам километара од града, званично је отворен током првомајских празника.

БРОДОМ И  ПО ВЕЛИКОЈ  МОРАВИ: Недалеко од Јагодине заживео нови туристички комплекс Кочин храст

Фото З. Глигоријевић

Још већа атракција биће туристички брод, тачније катамаран који ће имати два нивоа и 20 места. Намењен је пловидби дуж Велике Мораве, али још није позната тачна речна траса.

Фото З. Глигоријевић

После регистрације, седам дана ће трајати пробне вожње, а туристе ће примати од половине месеца... У међувремену, двојица радника су успешно завршила обуку и добила дозволе за управљање бродом.

Фото СО у Јагодини

- Кочин храст је стар 300 година, пречник му премашује два и по метра, а око два хектара простора поред стабла испод којег је капетан Коча 1788. повео војнике у ослобађање Србије од Османлија има велики историјски значај, досад помало запостављен. Зато смо у оквиру комплекса подигли спомен-чесму на којој је исписан краћи историјат овога краја. Сам храст смо санирали, јер није добро одржаван, а испоштвали смо и жељу мештана да оплеменимо простор око њега - каже директор спортског центра "Јасса" у Јагодини Зоран Глигоријевић.

Фото З. Глигоријевић

Истовремено, урађен је ресторан, те направљене две терасе, камено пристаниште за туристички брод и шетање поред реке, пешачке стазе, амфитеатар за одржавање културно-забавних манифестација, спортски терен, дечје игралиште са мобилијаром, летњиковци са роштиљима...

Фото З. Глигоријевић

- Током минулих празника се показало да је ово прави потез локалне самоуправе, јер се у Кочином Селу тражило место више. Остало је да се заврши риболовачка стаза, дужине стотинак метара, где ће бити одржавана такмичења, а урадићемо и анкере за везивање приватних чамаца. Запослили смо 11 радника, углавном људи из овог места, а допуњавање садржаја ће отворити простор за још нових места - каже Глигоријевић.

ЗАДОВОЉАН Директор Зоран Глигоријевић, Фото З. Глигоријевић

Директор ЈП "Уређење и јавно осветљење" Боба Томић каже да је урађена нова саобраћајница од Дома културе до излетишта, паркиралиште за 300 аутомобила, клупе, паркови, путокази од ауто-пута - све да би се туристи лаше снашли...

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)